Hlavní obsah

O předražených zakázkách nic nevím, tvrdí v kauze Rath ministr Chládek

– Praha

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) odmítl, že by cokoli věděl o údajném předražování zakázek ve Středočeském kraji. V úterý vypovídal před soudem v kauze exhejtmana a bývalého poslance ČSSD Davida Ratha. Chládek byl od roku 2008 v zastupitelstvu Středočeského kraje Rathovým náměstkem pro regionální rozvoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek.

Článek

O záměrném předražování zakázek ve Středočeském kraji hovoří obžaloba v případu, který projednává od loňského srpna Krajský soud v Praze.

Chládek seděl v dozorčí radě příbramské nemocnice. Právě její modernizaci obžaloba zmiňuje jako jednu z těch, které měla provázet korupce.

Ministr při výslechu soudu řekl, že se výběrového řízení ohledně nemocnice neúčastnil, zabýval se pouze dokumenty, podle kterých byl projekt za ceny obvyklé.

"Ať to bylo v radě kraje, nebo v dozorčí radě, tak tam nezaznamenávám, že by tam bylo nějaké předražení. Vždycky byla vybrána ta nejlevnější firma a nabídka," řekl po výslechu novinářům.

Podle něj záleží na důkazech, které předloží obžaloba. "Ale vzhledem k tomu, že já to mohu posuzovat pouze z materiálů, které jsem měl v radě, tak tam žádné pochybení nebylo, a ani dnes bych své rozhodnutí neměnil," dodal.

Provize pro ČSSD?

Rath dříve naznačil, že údajné provize mohly mířit na kampaň ČSSD před krajskými volbami. Chládek ale uvedl, že byla financována průhledně, stála prý zhruba 4,5 miliónu korun a peníze šly přes transparentní účet. "Byla to pro mě první informace, že by takovéto prostředky (provize) měly být použity na kampaň," upřesnil šéf školství.

Obžaloba tvrdí, že hlavní vliv na sjednávání předem domluvených tendrů měla někdejší šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott, který působil jako koordinátor nemocnic a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Chládek uvedl, že jejich vliv nevnímal. "Dozvěděl jsem se to až při řešení tohoto případu," řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Žalobce Petr Jirát tvrdí, že o manipulacích Pancové a Kotta věděl Rath jako hejtman a dělil se s nimi o úplatky. Trojice lékařů vinu odmítá. Rath tvrdí, že tendry nebylo možné ovlivňovat, protože prý podléhaly vícenásobné kontrole. Pancová s Kottem již dříve označili obžalobu za nereálnou.

Státní zastupitelství viní z korupce kromě Ratha, Pancové a Kotta dalších osm lidí. Jsou to zejména šéfové a manažeři firem, které se o veřejné zakázky částečně financované Evropskou unií ucházely.

Podle Jiráta byly tendry domluvené pro předem vybraného vítěze, což prý provázelo uplácení. Rathovi hrozí ze skupiny nejvyšší trest – až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám