Hlavní obsah

O legální alkohol nebyl zájem, řekl obžalovaný v lihovém byznysu

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Pouhými nástroji v rukou organizovaného zločineckého gangu bratrů Radka a Tomáše Březinových ze Zlína-Kostelce se cítili být jejich zaměstnanci v jejich mnohaletém nelegálním byznysu s lihem. Trojice Březinových hlavních podřízených, kteří látku zpracovávali a distribuovali, od pondělí čelí u Krajského soudu ve Zlíně obžalobě z obchodování s nelegálním lihem.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní před soudemVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Jedná se o nastrčeného majitele Likérky Drak Pavla Čanigu a další dva jednatele distribučních společností, Dominika Nagyho a Roberta Sedlaříka. Společně s dalšími čtyřmi obžalovanými obchodními zástupci firem Nápoje Cyrano a Verdana měli státu způsobit škodu za 1,29 miliardy korun.

Státní zástupce Robert Henzel u soudu potvrdil, že Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku stála v hierarchii lihového bosse Radka Březiny hned na druhém místě po hrobické společnosti Morávia-Chem, kde Březina líh fiktivně denaturoval a následně jej využíval právě k výrobě alkoholických nápojů.

O legální alkohol zájem v té době nikdo neměl, protože byl drahý.
obžalovaný Nagy

V likérce Čaniga od roku 2003 do roku 2012 zpracoval přes pět miliónů litrů nezdaněného lihu. To vychází z evidence Tomáše Březiny, jak ji objevili mezi daty ve zničeném počítači bratrů Březinových kriminalisté. Čaniga však tvrdí, že Březinovy počty jsou téměř z poloviny nadhodnocené. „Nebylo možné vyrobit v Likérce Drak tolik alkoholu. Březinovi museli mít ještě další stáčírny,“ sdělil Čaniga.

Lihovina za 80 korun

Čaniga i Nagy se Sedlaříkem se u soudu k obchodování s nelegálním lihem doznali. Navíc potvrdili, že byli pouhými vykonavateli příkazů především Tomáše Březiny, mladšího bratra samotného lihového bosse Radka Březiny.

„Tady se všeobecně vede, že co řekne Březina, je svaté. Nemá cenu mu něco vyvracet. On je v postavení, že se mu věří cokoliv,“ uvedl na adresu Tomáše Březiny a jeho evidence Nagy. Spolu s Čanigou přiznal, že s odběrateli byli obchodníci domluvení, že devět z deseti palet plných lahví alkoholu budou od Likérky Drak odebírat z nelegálních zdrojů a za mnohem nižší peníze.

Litr lihoviny stál u Březinových distribučních společností oficiálně 160–180 korun, nezdaněné lihoviny pak kolem 80 až 100 korun. Devět z deseti palet brali podle státního zástupce odběratelé z levnějšího ceníku.

Za vše může Březina

„O legální alkohol zájem v té době nikdo neměl, protože byl drahý. Všichni hospodští se snažili fungovat načerno, to je veřejné tajemství. I obchodní zástupci museli vědět, do čeho jdou, měli dva ceníky, dražší a levnější,“ podotkl Nagy. Podle něj měla společnost Nápoje Cyrano asi dvě stě odběratelů, z toho osmdesát procent odebíralo nelegální alkohol.

Zisky z výroby a prodeje alkoholických nápojů inkasoval podle Čanigy Tomáš Březina a jeho bratr Radek. Čaniga tvrdí, že byl jednatelem likérky bez pravomocí. „O výrobě rozhodoval Tomáš Březina. Určil, kolik alkoholu se prodá oficiálně a kolik bez daně,“ podotkl Čaniga.

Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Hrozí jim až 13 let a 4 měsíce ve vězení. Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí obchodní zástupci distribučních firem Nápoje Cyrano a Verdana Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář.

Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení. Hlavní líčení pokračuje v úterý.

Zákulisí obchodů s nelegálním lihem začal odkrývat mladší Březinův bratr Tomáš během vyšetřování lihové mafie. Soud mu jako spolupracujícímu obviněnému uložil nejnižší trest, čtyři roky vězení. Nejvyšší trest, 13 let, dostal jeho bratr Radek. Ostatních pět mužů bylo potrestáno šesti až 12 lety vězení, další muž dostal podmínku. Kvůli odvolání obžalovaných i státního zástupce se hlavní větví kauzy bude zabývat vrchní soud. Škoda podle rozsudku dosáhla 6,39 miliardy korun.

Reklama

Související články

Jednatele likérky Drak pustili z vazby

Jednatel likérky Drak Pavel Čaniga z kauzy lihové mafie byl po více než půl roce propuštěn z vazby spolu s dalšími dvěma lidmi. Uvedla to v pondělí Česká...

Další tři obvinění v kauze lihové mafie

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie obvinily podle České televize (ČT) další aktéry lihové kauzy. Z účasti na...

Výběr článků

Načítám