Hlavní obsah

Bratři Březinovi byli u soudu jako svědci kvůli obchodu s lihem

Zlín

Údajná hlava lihové mafie Radek Březina i jeho mladší bratr Tomáš stanuli v pátek jako svědci u zlínského krajského soudu. Zatímco Radek odmítl vypovídat s tím, že by si pravdivou výpovědí mohl zhoršit postavení ve vlastní kauze, Tomáš, který ve stejné věci figuruje jako spolupracující obviněný, obchody s otcem a synem Pražanovými popsal. Podle něj odebrali od Radka Březiny nejméně 1,5 miliónu litrů nelegálního lihu.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Stanislav Pražan mladší u zlínského krajského soudu

Článek

„Je to nejnižší číslo. Odebírali od bratra líh cirka od roku 2003 či 2004 až do roku 2011. Jednalo se o mimobilanční, nezdaněný líh,“ uvedl Tomáš Březina. Podle něj byli hlavními aktéry Radek Březina a Stanislav Pražan starší, kteří obchody domlouvali. Placení údajně řešil Tomáš Březina se Stanislavem Pražanem mladším. Podle mladšího z bratrů Březinových Pražanovi za litr lihu platili 66 korun. Postupem času se prý ale četnost dodávek snižovala.

„Bratr měl nejkvalitnější líh, ale také nejdražší. Konkurence měla ceny nižší, 60 korun za litr. Pražani vždycky brali líh i někde jinde a jednou řekli bratrovi, že už s ním dělat nebudou,“ dodal Tomáš Březina, který se údajně poté snažil na obnovení dodávek dohodnout s mladším z Pražanů, ale neúspěšně. „Prý to mají jinde levnější a likérky neřeší kvalitu, ale jen cenu,“ doplnil Březina. Odmítl, že by se svou výpovědí Pražanům mstil, jak oni tvrdí.

Skoro 1,5 miliónu litrů nezdaněného lihu

Otec a syn podle obžaloby připravili při obchodech s nelegálním lihem od Radka Březiny stát na daních nejméně o 353 miliónů korun. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až třináctileté vězení. Pražanovi vinu odmítají. Starší z obžalovaných prý Březiny neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky. Pražan mladší v pátek řekl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně, nelegální od Tomáše Březiny prý odmítl, přestože mu prý Březina vyhrožoval, že v tomto případě budou kriminalizováni.

Lihový boss Radek Březina nelegální líh vyráběl ve své firmě Morávia-Chem. Obžaloba postihuje období od roku 2004 až 2011 a 1,4 miliónu litrů nezdaněného lihu. Přesnou výši dodávek v letech 2004, 2010 a 2011 se nepodařilo policii zjistit. Pražanovi údajně líh odebírali na několika místech ve Zlíně a okolí, prodávali ho dál či z něj vyráběli lihoviny. Podle Tomáše Březiny měli podobně jako jeho bratr své likérky i černé stáčírny a řidiče.

S nelegálním lihem obchodovali patnáct let

Státní zástupce Miroslav Stoklásek Pražany viní z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Lihová mafie v čele s Radkem Březinou se před olomouckým krajským soudem zodpovídá z nelegální výroby a obchodů s lihem od loňského prosince. Skupina podle obžaloby okradla stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem údajně obchodovala od roku 1998 do předloňska.

Případem, kde figuruje osm obžalovaných, se soud bude znovu zabývat na konci září. Hlavní líčení ve věci Pražanových ve Zlíně pokračuje v listopadu. Mezi předvolanými svědky budou i další údajní odběratelé Březinova lihu. Jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu, distributora Roberta Sedlaříka a podnikatele Dominika Nagye policie viní z daňového úniku za 1,25 miliardy korun. Menší škodu než tato skupina, ale větší než Pražanovi údajně způsobil bývalý majitel frýdecko-místecké likérky AB style Milan Antoniazi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám