Hlavní obsah

Novorozence v papírové tašce našla lékařka v čekárně

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Velké překvapení zažila lékařka v neděli dopoledne ve Slezské nemocnici v Opavě. Na podlaze čekárny před gynekologickou ambulancí našla v papírové tašce novorozence. Chlapeček vážící 3,5 kilogramu měl podvázanou pupeční šňůru, byl silně podchlazený, avšak bez zjevného zranění.

Foto: Novinky

Článek

Třicetiletá matka z Opavska své donošené dítě zanechala jen sto metrů od babyboxu, kde jej mohla zanechat beztrestně. Nyní jí však hrozí až dvouleté vězení za přečin ohrožení výchovy dítěte.

„Pomocí kamerového systému jsme objevili podezřelé auto, které stálo v době odložení dítěte před nemocnicí. Zjistili jsme poznávací značku vozu a ženu objevili. Při výslechu vše přiznala. Řekla, že byla v poporodním šoku a chtěla dítě někde do bezpečí odložit. Má prý i psychické problémy. Kde a jak porodila a další věci, jsou nadále v šetření,“ informoval Právo opavský policejní mluvčí René Černohorský s tím, že dosud žena nebyla obviněna.

„Pokud padne obvinění, tak za přečin ohrožování výchovy dítěte jí hrozí až dvouleté vězení,“ upřesnil Černohorský a dodal, že do babyboxu žena novorozeně neodložila prý proto, že nevěděla, kde se přesně nachází. „Proto jej nechala v nemocnici na gynekologii, kde si myslela, že se o dítě dobře postarají.“

Naposledy před rokem

Dítě leželo v papírové tašce přikryté dvěma vlněnými šály, starým froté ručníkem a potahem na peřinu tak, že mu vykukovala jen hlavička. „Lékařka našla novorozence zhruba sto metrů od babyboxu, kde jej mohla matka nechat beztrestně. Způsobila si tak zbytečné problémy,“ uvedl mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda a dodal, že naposledy se dítě ve zdejší nemocnici našlo téměř přesně před rokem.

„Bylo to před Vánoci, tuším 21. nebo 22. prosince. Poprvé se rozezněl babybox, který tak tehdy zachránil holčičku,“ zavzpomínal Svoboda. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám