Hlavní obsah

Noční bouřky lámaly stromy, vystřídal je vydatný déšť

– Brno • Aktualizováno
Právo, ČTK, miv

V některých částech jižní Moravy, v Královéhradeckém kraji a na Vysočině v noci na sobotu řádily silné bouřky. Hasiči museli do akce, zaměstnaly je především polámané stromy. Bouřlivé počasí v sobotu vystřídal vydatný déšť téměř na celém území ČR.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči likvidují následky bouřky

Článek

Bez deště jsou jen severozápad Česka a jihovýchodní část Moravy. Nejvíce srážek by mělo spadnout na Pardubicku, Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. Pro Mohelnicko je vydána výstraha pro povodňovou bdělost.

Noční bouřky zaměstnaly hasiče

„Hasiči v souvislosti s bouřkou zasahovali u 21 událostí, v sedmnácti případech šlo o stromy popadané na silnice. V Nedvědici na Brněnsku odstraňovali ze silnice spadlý telekomunikační sloup, v Příměticích na Znojemsku zajistili uvolněné plechy na střeše bytového domu a v Nýrově na Blanensku zajistili uvolněné stany,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Ještě v sobotu před sedmou hodinou ranní vyjeli hasiči do Mašovic na Znojemsku zlikvidovat další strom, blokující silnici.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči při nočním zásahu proti následkům bouřky

Dramatické chvíle připravila bouřka čtyřčlennou posádku člunu na hladině horní novomlýnské nádrže u Pasohlávek na Brněnsku. „Nemohli dopádlovat ke břehu, tak si zavolali pomoc. Nikdo nebyl zraněn, všichni byli v pořádku,“ uvedl mluvčí.

Na místo vyjeli hasiči i vodní záchranáři. S nočními plavbami na jezerech, nejčastěji v podání rybářů, mají hasiči na Brněnsku i Břeclavsku bohaté zkušenosti. Vloni takto rybáře prudká bouře odnesla z dolní na prostřední nádrž, kde se jejich člun potopil.

Nejvíce práce měli hasiči na Znojemsku a Blanensku. Podle mluvčího počítají s dalšími výjezdy na případně zjištěné stromy, spadlé na méně frekventované komunikace a cyklostezky.

Na Jihlavsku najel do stromu vlak

Hasiči na Vysočině odstraňovali kvůli bouřce a dešti popadané stromy, větve a odčerpávali vodu. Zasahovali i u vlaku u Rantířova na Jihlavsku, který najel do stromu. Měli asi 150 zásahů. Sdělila to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Jak vyplývá z přehledu zásahů, stromy odstraňují i v sobotu ráno.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které popadaly na silnice a bránily plynulému provozu. Nejvíc zásahů měli na Žďársku. "Po osmé hodině večer najel vlak do padlého stromu v kolejišti u Rantířova. Událost se obešla bez zranění," uvedla mluvčí.

Před 20:30 zasahovaly dvě jednotky hasičů u osobního auta, jež narazilo do padlého stromu u Pavlova u Herálce na Havlíčkobrodsku.

Bouře se silným větrem lámala stromy i na Královéhradecku. Hasiči měli v kraji přes 50 výjezdů. Především odstraňovali stromy popadané na silnice. Při bouřích nebyl nikdo zraněn, uvedli hasiči na twitteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám