Hlavní obsah

Neznámý travič z Kralicka stále rozhazuje návnady. Našli je i na zahradě

Právo, Vladislav Prouza
Ústí nad Orlicí

Ačkoliv rukou neznámého traviče z Kralicka nepošlo za poslední měsíc žádné domácí zvíře, lidé v okolí Králík na Orlickoústecku stále nacházejí otrávené návnady s vysoce účinným nervově paralytickým jedem. Neznámý pachatel ho líčí v okolí už minimálně čtvrt roku. Návnady se začínají objevovat nejen na volných prostranstvích, ale také v oplocených zahradách kolem rodinných domků.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Poslední nálezy otrávených návnad ve špekových knedlících a mase máme z 12. listopadu a následně z 5. a 8. prosince. Jednu z návnad našel na zahradě muž, jenž má psy uzavřené v kotci. Analýza listopadového nálezu prokázala přítomnost jedu. Další výsledky ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě zatím nemáme,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Žádný ze psů, jež chodí majitelé do ohrožených lokalit pravidelně venčit, naštěstí žádnou z naposled nastražených pastí nepozřel. „Lidé díky medializaci tohoto případu dávají na zvířata větší pozor. Nepouštějí je na volno a raději drží na vodítku,“ míní kralický veterinář David Švestka, jenž za posledního čtvrt roku zmapoval desítky drastických otrav psů.

Zvířata nemají proti jedu šanci

Zvířata otrávená jedem Stutox II používaném v mnohem nižších koncentracích k hubení hlodavců umírala za hlasitého nářku vyvolaného bolestivou smrtelnou křečí. Pošly desítky koček a psů. Smrt nastala do půl hodiny po pozření otrávené návnady. Život psům otrávených vysoce koncentrovaným fosvidem zinku nezachránil ani rychlý veterinární zákrok. „Neměli žádnou šanci,“ poznamenal Švestka.

Travič na Orlickoústecku používá nervově paralytický jed. Zvířata jsou bez šance

Krimi

Otrava hrozí na Kralicku nejen psům, nýbrž i divoce žijícím živočichům, o jejichž úmrtí způsobeném Stutoxem II se veterináři ani policisté nedozvědí. „Počty takto uhynulých dravců, ale i domácích koček, jež pojdou někde u plotu, lze pouze odhadovat,“ říká Švestka. Podle něj vzhledem k okolnostem případu nejde o partyzánské hubení polních myší. „Jedu na myši by středně velký pes musel sežrat 30 gramů. Koncentrátu stačí pár gramů,“ srovnává Švestka.

Zákaz mnohem méně koncentrovaného fosfidu zinku, než používá kralický travič, požaduje pro zemědělce na polích od letošního jara skupina senátorů. „Jedem otrávíte hlodavce, ale následně i dravce, kteří se jimi živí. Naruší to přirozenou rovnováhu a další rok máme z důvodu úbytku predátorů zaděláno na další kalamitu. Vždy když se přemnoží nějaké zvíře, příroda má mechanismy, jak to zvládnout,“ argumentuje senátor a ředidel Safari parku Dvůr Králové Přemysl Rabas (SEN 21).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám