Hlavní obsah

Neznámí sprejeři počmárali Karlův most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Neznámí vandalové posprejovali o víkendu Karlův most v Praze. Policie se o činu dozvěděla v pondělí a začala s pátráním po pachatelích.

Graffiti na Karlově mostěVideo: Novinky

 
Článek

„Z veřejného prostoru jsme obdrželi informaci o posprejování Karlova mostu. Policisté případ nyní vyšetřují jako podezření na trestný čin poškození cizí věci,“ řekla Novinkám mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Mluvčí Technické správy komunikací Barbora Liškova sdělila, že nápis nacházející se na Malé straně bude odstraněn v nejbližší době.

Foto: Novinky

Nápis na Karlově mostě

„Odstranění nápisu řešíme s odborem památkové péče i Galerii hlavního města Prahy, která má zkušenosti s odstraňováním graffiti ze soch. Máme již restaurátora, který vyhotoví zprávu a během několika dní bude nápis odstraněn,“ řekla Lišková. Škoda zatím vyčíslena nebyla.

Loni pomohl podnikatel

Policie vyšetřovala posprejování Karlova mostu také loni v létě. Následně dopadla dva německé bratry, kteří v listopadu dostali roční podmínku a vyhoštění na pět let z České republiky. Každý z bratrů musí podle verdiktu také zaplatit 100 tisíc korun.

Tentýž trest dostali bratři už v létě trestním příkazem, ale podali proti němu odpor, a tak soud musel nařídit hlavní líčení.

Policie odložila vyšetřování odstraněného graffiti z Karlova mostu

Krimi

Graffiti následně odstranil načerno vysokotlakou wapkou podnikatel Miloslav Černý. Zatímco památkáři měli v plánu pracovat tři týdny, Černý to zvládl během pár nočních hodin. Černý se likvidací graffiti živí a nemohl prý spát, když věděl, že jde o každou hodinu, proto vyrazil jednat.

Podle restaurátorů a Technické správy komunikací bylo odstranění neodborné a vyžádalo si dočištění za asi 40 tisíc korun. Černý to připustil s ohledem například na světelné podmínky. Policie vyšetřování „ilegálního“ odstranění graffiti následně odložila s tím, že nevznikla žádná škoda.

Sprejeři z Karlova mostu dostali znovu podmínky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám