Hlavní obsah

Nezbylo jí ani na inkaso. Pracovnice banky oznámila policii, že stařenku někdo obírá o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ mimořádného hyenismu prověřuje policie v Ostravě, kde dvojice mužů měla vylákat z důvěřivé seniorky přes 55 tisíc poté, co ji oslovili v supermarketu a postupně si získali její důvěru. Představovali se jako Láďa a Viktor. Kriminalisté oba podezřelé dopadli a obvinili, nyní hledají další jejich případné oběti.

Dvojice obviněná z podvoduVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu v pátek informovala mluvčí policie Eva Michalíková. Kriminalistům se letos v polovině února ozvala pracovnice jedné z bank, která měla podezření, že se její klientka stala obětí podvodu. Obavu měla o 76letou ženu, která žádala o úvěr 20 000 korun, přičemž sdělila, že peníze nemá pro sebe, ale pro dobré známé.

Pracovnice podle mluvčí už v této chvíli zbystřila, v poslední době se totiž opakují podobné podvody, které mimo jiné provází sjednávání úvěrů, kdy klienti peníze nemají pro sebe, ale naopak chtějí někomu pomoci.

Volali jí s instrukcemi

Podezření se stupňovalo s dalšími okolnostmi - během sjednávání půjčky ženě údajní ‚dobří známí‘ volali s instrukcemi a zaměstnankyně banky si rovněž všimla, že v poslední době seniorka vybrala ze svého účtu tolik peněz, že jí nezbylo na inkaso a další běžné výdaje.

Piráti jsou mi v patách. Seniorka poslala „námořníkovi z Itálie“ statisíce

Bezpečnost

Seniorka si ale byla jistá tím, co dělala. „Uvedla, že peníze opakovaně vybrala a předala mužům, kteří je potřebují. Návštěva v bance byla ukončena neschválením úvěru a dále doporučením, aby se obrátila na policii, kdy toto však žena odmítla,“ popsala mluvčí.

Policisté začali případ prověřovat a z výslechu seniorky vyšlo najevo, že ji na začátku roku oslovili dva muži před supermarketem a hned si získali její důvěru.

Foto: Policie ČR

Policie hledá další případné oběti dvojice mužů obviněných z podvodu

„Měli jí oslovit ‚babičko‘ a začít si s ní povídat. Nakonec ji požádali o peníze. Žena jim s důvěrou finance půjčila, a dokonce si vyměnili telefonní čísla. Během měsíce ji opakovaně měli telefonicky kontaktovat, povídat si s ní a domlouvat schůzky. Měli se potkávat buď v restauraci, či někde venku. Vystupovali údajně pod jmény Láďa a Viktor,“ sdělila Michalíková.

Na jedné ze schůzek, které opakovaně provázely žádosti o peníze, seniorka mužům řekla, že už peníze nemá, ale může nabídnout zlato, které má doma. Následně jí navrhli, ať si ještě vezme zmíněný úvěr. „Žena opět souhlasila. Jak sama poškozená uvedla, věřila, že všechny peníze i zlato jí muži vrátí. Po celou dobu se žena o svých nových známých nikomu nesvěřila,“ zmínila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Dvojice mužů, které policie v Ostravě obvinila z podvodu

Vyšetřovatelé se nakonec dobrali řady stop a zejména díky kamerovým záznamům vytipovali dva podezřelé - 35letého a 46letého muže z Ostravy, oba navíc s bohatou trestní minulostí.

„Kriminalistům se také podařila část zlata, které měla žena mužům zapůjčit, zajistit v zastavárnách. Oba již obvinění muži své jednání doznali, kdy uvedli, že peníze měli pro potřebu rodiny a chtěli je seniorce vrátit. Celkově měli seniorce způsobit škodu okolo 55 000 korun,“ sdělila Michalíková s tím, že policie oba muže obvinila z podvodu, za což jim hrozí až dvouleté vězení, načež je soud poslal do vazby.

Foto: Policie ČR

Dvojice obviněná z podvodu

Podle policistů poznatky z vyšetřování nasvědčují tomu, že seniorka byla jen jednou z více obětí obviněné dvojice. „Proto se obracíme na veřejnost, zda jste měli podobnou zkušenost právě s muži z fotografií, abyste to oznámili na tísňovou linku 158, případně se dostavili na nejbližší policejní služebnu,“ dodala mluvčí.

Policisté v souvislosti s případem připomněli, aby se starší či osamělí lidé měli na pozoru při seznámení s novými lidmi, navíc když začne jít o peníze.

Přijedu a vezmu si tě, slíbil seniorce lékař z Brna, toho času v Jemenu. Poslala pět milionů

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám