Hlavní obsah

Nevěděl jsem, že mám náhodou nůž v ruce, hájil se u soudu obžalovaný z útoku na strýce

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Drogy zatemnily bratrům mozek. I tak si lze po prvním dni soudního jednání vysvětlit případ posuzovaný jako pokus o vraždu, který se stal na konci roku v Bratislavské ulici v Brně. V jednom z bytů se v drogovém opojení a poté i s nožem v ruce pustil do hádky s příbuzným Marek Tomko (34) podporovaný v tu chvíli svým bratrem Michalem (28).

Foto: Miroslav Homola

Obžaloba viní Marka Tomka z pokusu o vraždu.

Článek

Také Michal Tomko měl ten den v sobě nejméně dvě dávky heroinu a pervitinu. Štědrý den pak oba bratři trávili ve vazební cele, ve které jsou dodnes.

Jak u soudu zaznělo, k útoku v bytě ve čtvrti, které se přezdívá Bronx, došlo poté, co bratry Michala a Marka začal kvůli užívání drog kritizovat nejprve otec sourozenců Ladislav a poté jejich strýc, otcův bratr Radomír. A právě kritika ze strany strýce byla hlavním důvodem prudké hádky a následně i útoku, který vyvrcholil rvačkou s nožem v ruce.

„Radek, on je chytrej, dělal mezi námi zle, navážel se do Michala. To jsem nechtěl. Radek není žádný náš tatínek, a tak nás nemá co poučovat. A nechtěl jsem ho zabít. Do dřezu jsem hrábnul jen jako pro psycho, tedy abych strýce postrašil, vůbec jsem nevěděl, že mám náhodou v ruce nůž. A to, že mě bratr povzbuzoval slovy zabij ho, není pravda. Říkal mi ne zabij, ale zbij ho, což v romštině zní podobně,“ hájil sebe i bratra útočník Marek Tomko.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Tomko obžalovaný z pokusu o vraždu

Právě on měl nakonec popadnout nůž a při divoké rvačce se s ním podle obžaloby měl pokusit strýce zabít. „Napadenému muži se podařilo aktivně bránit, když se mu podařilo nůž uchopit do ruky,“ zaznělo v obžalobě s tím, že mimo dalších zranění různého rozsahu právě touto obranou utrpěl strýc poranění na ruce s trvalými následky. Hlučnou výměnu názorů (oba útočníci i jejich oběť trpí nedoslýchavostí) ukončil otec agresora. Na syny zavolal policii.

Oba bratři, kteří se přiznali k požívání heroinu i pervitinu a kvůli tomu si prý na vše nepamatují, pak z bytu utekli, ovšem ještě předtím rozbili kameny okna.

Marek Tomko se vrátil naposledy z vězení v roce 2017. Seděl jedenáct let. Michal, odsouzený rovněž za loupežné přepadení, byl propuštěn po devíti a půl letech v roce 2013. Oba podle svých slov ctí rodinu a svého činu litují. Soud bude pokračovat koncem října.

Reklama

Výběr článků

Načítám