Hlavní obsah

Nešlo o nutnou obranu, ale o chladnokrevnou odvetu, řekl soud. Potvrdil téměř slepému muži 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ranou mezi oči z nelegálně držené pistole řešil Václav Rác (57) dlouhodobé pozemkové spory se svým sousedem. Pražský odvolací soud mu v úterý potvrdil šestnáctiletý trest vězení, který Rác dostal na podzim od Krajského soudu v Liberci. Rácovi nepomohla jeho obhajoba, že údajně jednal v sebeobraně, ani že kvůli svému zhoršenému zraku střílel bez míření. Verdikt je tak pravomocný.

Václav Rác u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„I my máme za to, že se nalézací soud s obhajobou obžalovaného vypořádal dostatečně,“ uvedla předsedkyně senátu Michaela Pařízková. „Poškozený na rozdíl od obžalovaného nebyl ozbrojen, fyzicky ho nenapadl,“ dodala k Rácově námitkám, že šlo o nutnou obranu.

Soudkyně připomněla, že poškozený byl o šest let starší, o sedmnáct centimetrů menší a podsadité postavy. Rácův popis situace, že se na něj údajně řítil hromotluk, označila soudkyně za bujnou fantazii.

„Ve skutečnosti se nejednalo o obranu, ale o odvetu,“ podotkla soudkyně.

Má být skoro slepý, ale jezdí na kole. Muž z Liberce obžalovaný ze zastřelení souseda stojí před soudem

Krimi

Rác před rokem a půl v Liberci–Kateřinkách zavraždil jednou ranou z pistole svého souseda, se kterým měl dlouhodobé vyhrocené spory. Rác měl totiž garáž na sousedově pozemku, kterému se to nelíbilo.

V osudný den se oba znesváření sousedé opět pohádali. Rác se snažil vytvořit drenáž u garáže, aby mu tam netekla voda ze sousedova svahu.

Soused ho nejprve vyhodil, Rác se ale vrátil vyzbrojený svou nelegálně drženou pistolí, kterou si schoval do montérek, a dál pokračoval ve stavebních pracích.

Soused ho proto chtěl znovu ze svého pozemku vykázat, Rác ale tentokrát na nic nečekal, vytáhl pistoli a jednou ranou ho trefil přímo mezi oči.

Foto: Michael Polák, Právo

Václav Rác u soudu

Rác se u prvoinstančního soudu ke střelbě přiznal, trval ale na tom, že ho k tomu vedly údajně důvodné obavy o svůj vlastní život. Stejně tak argumentoval u odvolacího soudu i jeho obhájce, podle kterého šlo o nutnou obranu před hrozícím útokem.

„Nikdy neměl v úmyslu bezdůvodně a cíleně poškozeného usmrtit,“ prohlásil Rácův obhájce.

U soudu Rác prohlásil s odkazem na svůj zhoršený zrak, že měl za to, že soused na něj zvedl motyčku, a proto na něj vystřelil.ba ani není možná. Já nemůžu hodnotit vůbec nic, já vás všechny chápu, jestli budu někdy pochopen já…,“ uvedl ve své poněkud nesouvislé závěrečné řeči Rác.

Soud: Prezentuje se jako slepec, orientuje se ale dobře

Rác podle svých slov trpí postupující slepotou u obou očí, znalec z oboru oftalmologie uvedl, že obžalovaný trpí takzvaným trubicovým viděním, kdy vidí jen zhruba desetistupňový výsek, který má před sebou.

U soudu Rác prohlásil s odkazem na svůj zhoršený zrak, že měl zato, že soused na něj zvedl motyčku, a proto na něj vystřelil.

Podle prvoinstančního soudu se obžalovaný prezentuje jako slepec, prostorově se ale orientuje dobře.

Rác se svým zhoršeným zrakem například v minulosti zastřelil kocoura, přivydělával si opravami vozidel, bez problémů používá počítač, pročítal si spis či pravidelně jezdí na kole (na kterém před čtyřmi roky srazil chodce).

Obžalovaný bude pykat také za nedovolené ozbrojování, u něj doma i v garáži se vedle vražedné pistole našlo několik zbraní včetně samopalů a také čtyři tisíce nábojů.

Pozůstalým musí Rác zaplatit zhruba tři miliony korun.

Za zastřelení souseda v Liberci dostal muž se zhoršeným zrakem 16 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám