Hlavní obsah

Neposlušný dobrovolník musel z první linie na Ukrajině. Policii v Praze zajímá kvůli jiným skutkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nakonec „jen“ kvůli podezřením týkajícím se drobné kriminality prověřuje policie muže, kterého kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi minulý týden v Praze. Světoběžník, jenž působil i jako dobrovolník na Ukrajině, odkud ale musel kvůli neuposlechnutí velitele pryč, se dostal do hledáčku policie kvůli podezřením týkajícím se účasti v teroristických skupinách. Ta se nepotvrdila.

NCOZ zadržela v Praze muže, který sloužil na UkrajiněVideo: Aktu.cz

 
Článek

NCOZ k případu podrobnosti nesdělila s odkazem na Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), které případ dozoruje.

„Mohu potvrdit, že v pátek policisté z NCOZ prováděli procesní úkony trestního řízení a zadrželi jednu osobu, nicméně k žádnému zahájení trestního stíhání nedošlo,“ řekla v úterý Právu bez dalšího komentáře šéfka VSZ Lenka Bradáčová.

Podle informací Novinek a Práva jde o světoběžníka z Česka. Ten se mimo jiné nedávno připojil k sboru dobrovolníků, kteří bojovali proti ruským okupantům v ukrajinské Charkovské oblasti, ale pohyboval se i v jiných zemích.

Foto: Aktu.cz

NCOZ zadržela v Praze muže, který sloužil na Ukrajině.

Muže na záznamu, jejž při zatýkání minulý týden v pátek v Legerově ulici v Praze pořídila agentura Aktu.cz, poznal zpravodaj Novinek z Ukrajiny, který na konci května přinesl právě o dobrovolnících reportáž přímo z místa.

Podezřelý muž měl podle svědectví na Ukrajině problémy s vojenskou kázní a musel odejít, protože neposlechl nařízení velitele. O co konkrétně se jednalo, není jasné.

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje byl muž původně podezřelý z účasti na teroristických skupinách a z toho, že se mohl dopustit některého z teroristických trestných činů, ale toto podezření se nakonec nepotvrdilo.

S válkou na Ukrajině nicméně podle informací Práva policejní prověřování muže nijak nesouvisí.

Případ nyní bude předán jednomu z obvodních státních zastupitelství, které má prověřit zbylá podezření kolem zadrženého týkající se drobné kriminality. O jaké skutky se má jednat, žalobci neupřesnili.

Reklama

Související články

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Čeští policisté napříč republikou už kvůli schvalování ruské agrese na Ukrajině obvinili 18 lidí a dalších více než 50 případů prověřují. Celkem policie...

Výběr článků

Načítám