Hlavní obsah

Neporušil žádné předpisy, řekl soud a motorkáře zprostil obžaloby za smrt dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výjezdu na horizont uviděl asi 100 metrů před sebou několik chodců, jak přecházejí silnici. Pustil plyn a začal přibržďovat. Když jej skupinka uviděla, snažili se všichni vozovku přeběhnout. Čtyřiatřicetiletý motorkář na ně zareagoval tím, že se je pokusil objet. Jenže chlapec, který přecházel jako poslední, se lekl a zůstal stát přímo v dráze motocyklu. Došlo k nárazu, po kterém devítiletý Šimon na místě zemřel.

Obžalovaný motorkář Vít Bareš u klatovského okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Řidiče motorky Víta Bareše, který podle státní zástupkyně nebyl náležitě opatrný a s dostatečným předstihem nezareagoval tak, aby zabránil kolizi, klatovský soud ve středu zprostil obžaloby z usmrcení z nedbalosti. Podle soudu motorkář neporušil žádné předpisy.

Nešťastná událost se stala předloni v červnu mezi Javornou a Jelení na Klatovsku. Sedmdesátiletá žena se tehdy vracela z lesa se svým vnukem a dalšími třemi chlapci ze sousední chalupy. Zastavili se na okraji silnice a čekali, až přejede auto.

Když pak nic nejelo, zakřičela na děti, aby rychle přeběhly silnici. V tu chvíli se ale objevil motorkář. Šimon zřejmě zazmatkoval a zůstal stát přímo v jeho dráze.

Za smrt dítěte při nehodě na Klatovsku chce žalobkyně trest pro motorkáře i babičku

Krimi

„V okamžiku, kdy jsem skupinku chodců zaregistroval, se pohybovali uprostřed silnice na dělicí čáře. Začal jsem přibržďovat, aby stihli přejít. V protisměru nic nejelo, tak nebyl důvod, abych dupnul na brzdu. Bohužel se tam zaseknul ten kluk, v té vteřině jsem už nedokázal zareagoval,“ uvedl obžalovaný motorkář.

Podle svých slov se snažil udělat to nejlepší, co v tu chvíli udělat mohl. „Kdybych začal intenzivně brzdit, ztratil bych nad motorkou kontrolu a mohl tak smést celou skupinu,“ pokračoval muž, který ročně podle svých slov najezdí na motorce 10 až 15 tisíc kilometrů.

„Do konce života to budu mít před sebou a lituji toho, že jsem tomu nedokázal zabránit,“ dodal.

Na reakci měl pět vteřin

Podle předsedy senátu Petra Sperka nemohl obžalovaný v daném místě pohyb chodců předvídat.

„Měl jen pět vteřin na to, jak nenadálou situaci zareagovat. Vyhodnotil to tak, že se dá skupince vyhnout a že provede úhybný manévr. Ačkoliv chlapce srazil, nepřipadá v úvahu jeho trestněprávní odpovědnost za nehodu,“ vysvětlil soudce.

„O nějakém podílu viny by se dalo uvažovat, kdyby obžalovaný překročil povolenou rychlost nebo skupinu nezaregistroval a nijak na ni nereagoval. Z jeho strany ale nedošlo k žádnému pochybení,“ doplnil.

Motorkáře stíhají za smrt dítěte, i když předpisy neporušil

Krimi

Selhání naopak vidí soud u ženy, která s dětmi přecházela a měla je na starost.

„Ta jim dala povel k tomu, aby silnici přeběhly, a neohlídala si je. Navíc nepřecházely kolmo ale šikmo, takže dráha byla delší. Situace byla špatně zvládnutá z její strany, a ne ze strany pana obžalovaného. Nelze po něm spravedlivě požadovat, aby během pár vteřin dokázal vyhodnotit situaci a zareagoval tak, aby střetu zabránil,“ dodal Sperk.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně, která požadovala tříletý podmíněný trest a zákaz řízení, se na místě odvolala. Rodina mrtvého chlapce požadovala po motorkáři tři miliony. Z toho 250 tisíc korun babička, která s dětmi přecházela.

Reklama

Výběr článků

Načítám