Hlavní obsah

Neobstál prý ani v nejjednodušších případech. Kárný senát zbavil soudce taláru

Brno
Aktualizováno

Potupné symbolické vysvlečení z taláru musel před kárným senátem Nejvyššího správního soudu (NSS) snést dlouholetý třebíčský trestní soudce Jaroslav Krátký (66). Za průtahy přibližně ve stovce věcí jej totiž v pondělí kárný senát odvolal z funkce.

Odvolaný soudce Jaroslav KrátkýVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Celkově jsou průtahy od několika týdnů až po rok a čtvrt. Je tam velké množství překročení zákonných lhůt, nařízeních hlavních líčení či podmínečného propuštění. Šlo o mimořádně závažný případ, lhůty byly překračovány až čtyřnásobně. Šlo o závažné případy – například dětské pornografie,“ prohlásil předseda kárného senátu Tomáš Langášek.

„Výkonnost soudce byla dlouhodobě nízká, nic na tom nemění, že výkonnost dalších trestních soudců v Třebíči nebyla o moc lepší. Průtahy v řízení nejsou žádným kavalírským deliktem. Jedná o závažné porušení povinností soudce. V části žalovaného období zcela rezignoval na výkon soudce, v řadě spisů neučinil žádný krok. Situaci jste mohl vyřešit tím, že jste se funkce mohl sám vzdát,“ obrátil se na kárně žalovaného Langášek.

Kárně obviněný není dlouhodobě schopen či ochoten řádně vykonávat svou funkci
předsedkyně třebíčského soudu Ludmila Novotná

Kárný návrh podala předsedkyně třebíčského soudu Ludmila Novotná. Podle ní ji soudce k tvrdému návrhu na postih přinutil svým postojem bez špetky sebereflexe. „Počet případů, kdy byl nečinný nebo dělal jen formální úkony, stále stoupal. Dostal jednodušší agendu, ale v té také moc neobstál. Navíc je trestně stíhán za ohrožení pod vlivem návykové látky, přišel o řidičák, ale dál jezdil do práce autem,“ popsala šéfka soudu.

V jednom z desítek žalovaných případů dokonce musel být z vazby kvůli nečinnosti soudce propuštěn muž obžalovaný pro znásilnění. „Ten pak skončil znovu ve vazbě, napadl totiž nezletilou dívku, kopal ji do břicha, věznil v bytě. Kdyby kolega konal, jak měl, nikdy by k tomu nedošlo,“ upozornila Novotná.

Soudce vrchního soudu Elischer dostal za korupci devět let

Krimi

„Kárně obviněný není dlouhodobě schopen či ochoten řádně vykonávat svou funkci a jsou oprávněné pochybnosti o jeho morální integritě. Vadí mi lhostejnost vůči lidem, je tam jistá arogance moci ve stylu: já jsem soudce, kdo si na mě může stěžovat. Není tam žádná pokora, která k naší práci prostě patří,“ vystavila Novotná nepěkné vysvědčení.

Je naprostý nesmysl, že jsem arogantní. Ta arogance moci jde od ní.
Odvolaný soudce na adresu své nadřízené

Sám Krátký sice bez debat svou vinu na průtazích přiznal, ale hlavu před kárným senátem rozhodně nesklopil. „Jsem tu prezentován jako jeden z největších vyvrhelů soudní soustavy, a to není v pořádku. Na okresním soudu pracuji od roku 1979 a za tu dobu jsem neměl žádné větší pochybení. K průtahům došlo vinou náhlého zhoršení mého zdravotního stavu,“ hájil se soudce.

Osudný den, kdy jej policisté nachytali při řízení pod vlivem alkoholu, se prý dozvěděl, že má rakovinu. „Dal jsem si k obědu jedno pivo. Policie se mnou jednala tvrdě, nafoukal jsem 1,3 promile. Tvrdil jsem, že to není možný, ale odevzdal jsem řidičák a tím to haslo. Do práce mě pak vozila přítelkyně, naprosto nesouhlasím s tím, že bych řídil,“ hájil se Krátký.

Vrchního soudce Sováka obviněného z korupce propustili po třech měsících z vazby

Krimi

„Je naprostý nesmysl, že jsem arogantní. Ta arogance moci jde od ní. Na její příkaz mi byl demontován internet, a když jsem jí psal, jestli by mi ho nemohla vrátit, ani mi neodpověděla,“ vyčetl své nadřízené.

„Je naprostý nesmysl, že jsem arogantní. Ta arogance moci jde od ní. Na její příkaz mi byl demontován internet, a když jsem jí psal, jestli by mi ho nemohla vrátit, ani mi neodpověděla,“ vyčetl své nadřízené.

„Já tady za pár měsíců nemusím být, nelpím na tom, už pobírám starobní důchod, ale je to těžké o tom mluvit, no. Rád bych tu ale ještě byl a rád bych soudil, ale nejsem Sibyla, abych řekl, jak to bude,“ dodal závěrem. Nakonec nebyla pomoc věštkyně potřeba, kárný senát mu jeho přání nevyplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám