Hlavní obsah

Nemohla za vnoučaty, tak soudkyni nařkla z úplatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zoufalé situace se dostala dvaasedmdesátiletá žena, která těžce prožívala rozvodový spor týkající se jejích vnoučat. Kvůli vyhrocené rodinné situaci se s nimi totiž nemohla stýkat a nakonec uvěřila tomu, že za vlekoucím se opatrovnickým sporem musí být temné rejdy v podobě dvoumilionového úplatku. Z jeho přijetí pak nařkla soudkyni, která rozhodovala o osudu vnoučat. Za křivé obvinění dostala babička podmínku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Komplikovaný a vyhrocený spor o děti se u brněnské justice vlekl už šest let. Důchodkyně přitom těžce nesla, že milovaná vnoučata nevidí, že jim nemůže ani popřát k svátku. A to ji nakonec ponouklo k zoufalé věci.

Nemůže se vídat s vnoučaty a ani je kontaktovat, to na ni působí stresově a trpí
z odvolání obžalované

Zaslechla totiž, že soudkyně brněnského městského soudu, která má případ na starosti, si vzala od otce dětí peníze.

Babičku nenapadlo nic lepšího než s takovou informací spěchat na státní zastupitelství. „Dne 4. února 2021 podala na Městské státní zastupitelství v Brně stížnost na soudkyni, ve které mimo jiné lživě uvádí, že jedna ze stran sporu uplácí soudkyni částkou ve výši dvou milionů korun, aby rozhodla v jeho prospěch ve věci svěření dětí do jeho péče,“ stálo v obžalobě.

Rozběhlo se vyšetřování, z něhož ale vyplynul jednoznačný závěr, že toto tvrzení je nepravdivé. A byla to naopak důchodkyně, kdo náhle musel čelit trestnímu stíhání pro křivé obvinění.

Pražská advokátka měla zpronevěřit 50 milionů korun od klientů

Krimi

U Městského soudu v Brně dostala žena čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na dvacet měsíců. S tím se ale nesmířila a podala odvolání k místnímu krajskému soudu, v němž tvrdila, že by snad věc mohla být posouzena jen jako přestupek.

„Jednala zkratkovitě“

„Soud prvního stupně se nevypořádal se všemi okolnostmi případu. Nejednalo se a ani se nemohlo jednat o úmyslné jednání. Obžalovaná se nemůže dlouhodobě vídat s vnoučaty a ani je kontaktovat, situace je značně vyhrocená a na obžalovanou to působí stresově, trpí. Při rozhovoru s dcerou zaslechla něco o úplatku a pak jednala zkratkovitě a neuváženě, což vedlo následně k tomuto trestnímu řízení. Nechtěla ale nikomu ublížit,“ napsal do odvolání ženin advokát.

Důchodkyně se před trestem snažila zachránit ještě tím, že nařčené soudkyni poslala omluvný dopis.

„Je namístě zvážit, zda jednání obžalované bylo natolik škodlivé, aby bylo namístě použít trestní represi. Pro obžalovanou je doživotním ponaučením už to, že tato věc byla projednávána před soudem,“ stálo v odvolání s tím, že věc by mohla být posouzena jako přestupek.

Stařenku okradla o desítky tisíc, obvinila policie pečovatelku ze Sokolovska

Krimi

Odvolací senát brněnského krajského soudu ale neměl pro takovou obhajobu pochopení. „Co se týče společenské škodlivosti, podle našeho názoru to není jen tak, že by se mělo jednání obžalované posuzovat jako přestupek. Soud se s obhajobou obžalované plně vypořádal a logicky zhodnotil důkazy. Proto odvolání zamítáme,“ rozhodla předsedkyně senátu Dana Kancírová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám