Hlavní obsah

Pacientka zemřela na následky operace žlučníku. Může za to nemocnice, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Nemocnice Havlíčkův Brod je odpovědná za úmrtí pacientky, která zde v roce 2011 podstoupila operaci žlučníku. Odvolací Krajský soud v Hradci Králové v úterý potvrdil verdikt havlíčkobrodského okresního soudu. Žena zemřela v říjnu 2015 po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotnických zařízení.

Foto: Mapy.cz

Nemocnice Havlíčkův Brod

Článek

„Rozsudek okresního soudu se potvrzuje,“ řekla předsedkyně senátu krajského soudu Alena Bačinová. Rozhodnutí odvolacího soudu je tak pravomocné.

Nemocnici kvůli úmrtí pacientky zažalovala o náhradu nemajetkové újmy rodina zemřelé.

Proti lednovému rozsudku Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, který uznal oprávněnost nároku pozůstalých, se nemocnice odvolala.

Operace, původně prováděná laparoskopicky, byla podle okresního soudu indikovaná správně, správně byla provedena i předoperační vyšetření. Když se během laparoskopie ukázala anomálie ženina žlučníku, přešli lékaři na klasickou operaci s otevřenou ránou.

Soud se přitom opíral o závěry ústavního znaleckého posudku. Špatný postup měl za následek to, že se obsah trávicího ústrojí posunoval do žlučovodu, což bylo příčinou opakovaných zánětů a vzniku septických stavů.

Nepomohla ani transplantace

Následným komplikacím nedokázali zabránit ani lékaři v nemocnici v Hradci Králové, ani v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Nepomohla ani transplantace jater.

Okresní soud v lednu zvolil cestu mezitímního rozsudku, který zatím neřešil výši nároku poškozených a náklady řízení (vdovec se syny se domáhají újmy vyčíslené na 800 tisíc korun za každého).

V úvahu připadá podle zástupkyně žalobců Lenky Jahelkové také mimosoudní vyrovnání. Samotnými nároky pozůstalých by se nyní měl zabývat havlíčkobrodský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám