Hlavní obsah

Žena osočila manžela z týrání. Soud ho očistil a odsoudil manželku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

S dvouletou podmínkou odešla od havlíčkobrodského okresního soudu 43letá žena za očerňování manžela. Kromě trestu za křivé obvinění mu musí zaplatit 100 tisíc korun jako odškodné za nesnáze, které mu šířením lží způsobila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Miroslav S. žil tři roky s nálepkou krutého manžela, který svou ženu týrá a znásilňuje. Trestní stíhání z roku 2017 ukončil předloni v létě soud, když muže definitivně očistil. Ukázalo se, že se mu jeho dnes již bývalá partnerka mstila za kritiku laxního plnění povinností v domácnosti.

„Obžalovaná svého manžela křivě obvinila ze spáchání protispolečenského jednání, přičemž délka tohoto řízení trvala několik let a měla dopad na poškozeného i na osoby jemu blízké,“ stojí v odůvodnění rozsudku z loňského listopadu, se kterým se Právo nyní seznámilo.

Syna roky izolovala od světa, dostala podmínku

Krimi

Podle žalobkyně byl poškozený jednáním ženy dehonestován ve svém bydlišti, osobním životě i v zaměstnání. Jeho blízké osoby celou záležitost velmi negativně a stresově prožívaly. On sám musel vyhledat pomoc psychologa, bral prášky na zklidnění a docházel na psychoterapie.

Obžalovaná žena podala na svého manžela oznámení za trestné činy, které jsou veřejností citlivě vnímány. „Společně žili v obci, kde se v podstatě všichni znají. Ani zprošťující rozsudek neznamená, že v očích některých občanů dojde k úplnému očištění, neboť u mnoha lidí platí ono známé, že na každém šprochu je pravdy trochu,“ upozornila státní zástupkyně.

Matku roky bil a zavíral s desítkami psů. Muž z Chebska skončil ve vazbě

Krimi

Policisté obvinili Miroslava S. ze znásilnění a týrání v červnu 2017. „Nejméně ve čtyřech případech donutil svoji manželku k pohlavnímu styku. Rovněž ji psychicky a fyzicky týral, a to tím, že na ni hrubě křičel, nadával do debilů, magorů, hyen a krav. Dále snižoval její schopnosti matky, manželky a člověka, stejně tak jako její dovednosti. Ponižoval ji a fyzicky napadal,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání. Muže policisté dokonce na tři měsíce vykázali z domu.

Znalkyně u soudu ale řekly, že situaci v rodině nepovažují za domácí násilí. Obžalovaného muže označily za cílevědomého a důsledného puntičkáře, naopak u jeho manželky poukázaly na to, že je emočně nestabilní a trpí sklony k dramatizaci a nenávisti.

„Pokud je obžalovaný aktivní a pracovitý, zatímco poškozená je pasivní, k povinnostem spíše laxní a nezvládající ani řádné vedení domácnosti, pak mohla i dobře míněnou kritiku vnímat jako své ponižování, či dokonce týrání. S ohledem na osobnostní rysy je u ní typické dramatické, afektované, a dokonce teatrální chování. Běžné neshody v domácnosti tak mohly být z její strany zbytečně zveličovány a prezentovány naprosto zkreslujícím způsobem,“ uvedly znalkyně do posudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám