Hlavní obsah

Neměl ruku a nohu, přesto invalida znásilňoval své nevlastní dcery

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Na osm let poslal v úterý Krajský soud ve Zlíně za mříže jednašedesátiletého Zdeňka Schneidera z Kroměřížska, invalidu, který před třiceti lety přišel při vážné nehodě o nohu a část jedné ruky. Podle soudu totiž po mnoho let pohlavně zneužíval a znásilňoval své dvě nezletilé nevlastní dcery.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Zdeněk Schneider tvrdí, že je nevinný.

Článek

U starší z nich, nyní jednadvacetileté dívky, se tak mělo dít od jejích osmi do patnácti let. Mladší z dcer, které je nyní osmnáct, měl zneužívat a znásilňovat ve věku od dvanácti do čtrnácti let.

Průběh a doba pohlavního zneužívání a znásilňování trvaly podle předsedy senátu delší dobu a dělo se tak podle obžaloby zhruba jednou týdně. „Nedokážu si představit jednání, které by bylo více společensky škodlivé v oblasti lidské sexuality. Vůči nezletilým dívkám se tak choval řadu let. Naprosto rozvrátil šťastný průběh jejich dětství,“ řekl předseda senátu Jiří Dufek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zdeňku Schneiderovi pomáhá současná přítelkyně opustit soudní síň.

Nezletilé dívky osahával a hladil na prsou, když spaly, mnohdy měl podle obžaloby zasunout své prsty do jejich vagíny. „Když se probrala, nevěděla, co se děje. Podvolila se mu. Měla k němu důvěru, ctila jeho autoritu,“ uvedl k reakcím jedné z dívek v jejím útlém věku soudce.

Bezprostředně po rozsudku se Schneider odmítl k jeho znění vyjádřit. Již dříve ale sdělil, že si vše dívky vymyslely ve prospěch své matky, která byla v té době podezřelá ze zpronevěry tří a půl miliónu korun. Schneider tvrdí, že se jej chtěly dívky zbavit, aby nebyl na obtíž.

Proti němu ale stojí podle obžaloby i fakt, že u něj v počítači bylo objeveno množství fotografií dětí při pohlavním styku s dospělými. Schneider byl proto obžalován kromě pohlavního zneužívání a znásilnění i z výroby a nakládání s dětskou pornografií, ohrožování mravní výchovy dítěte a z vydírání svých dcer, které měl v jejich starším věku mnohdy pod nátlakem přesvědčovat, aby se mu podvolily.

Fyzicky byl skutků schopen

„Podařilo se prokázat vinu obžalovaného. Uvěřili jsme především poškozeným děvčatům, která popsala, co doma prožívala ze strany obžalovaného. Kromě toho i znalkyně nám řekla, že výpovědi dívek jsou věrohodné. Byl zde i další posudek, díky kterému bylo patrné, že obžalovaný byl fyzicky schopen těchto skutků i přes své zdravotní omezení,“ vysvětlil předseda senátu.

Rozhodnutí úterního soudu nenabylo právní moci, obžalovaný se proti němu na místě odvolal. Celá věc tak míří k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Výběr článků

Načítám