Hlavní obsah

Neměl domov a chtěl patřit mezi pražskou smetánku, zavraždil proto dědu

– Praha

Čtením obžaloby ve středu před pražským městským soudem začalo hlavní líčení v případu dvaadvacetiletého Martina Krala, který je viněn z vraždy svého dědy a pokusu o vraždu jeho družky. Mladík se před soudem doznal, útok naplánoval. K činu ho prý dohnala finanční a psychická tíseň. Údajně očekával, že u dědy v bytě najde více než milión korun. Kralovi hrozí výjimečný trest.

Mladík zavraždil svého dědu kvůli penězům. U soudu se doznalVideo: Novinky

 
Článek

Drama se odehrálo loni v listopadu v Praze 5. Kral si nejdříve připravil pepřový sprej a kuchyňský nůž a zazvonil u svého dědy v bytě s tím, že mu jde vrátit peníze, které si v minulosti půjčil. Ve chvíli, kdy pětašedesátiletý muž sjel výtahem ke vchodovým dveřím, Kral mu podle obžaloby nastříkal sprej do obličeje a pětkrát jej bodl. Muž na místě zemřel na selhání srdce, podle znalce došlo ke smrti během několika desítek vteřin.

"Následně poškozeného odtáhl do sklepa označeného jako ′Sušárna 3′, kde mu odcizil klíče od bytu a stáhl mu kalhoty, kterými utřel krevní stopy před výtahem," popsal další jednání obžalovaného státní zástupce Vladimír Mužík.

Byl jsem psychicky i finančně na dně. Chtěl jsem vyřešit situaci, abych se odrazil ode dna.
Obžalovaný

Poté mladík vyšel do 10. patra domu, kde měl jeho děda byt. Sám si odemkl a zaútočil i na jeho družku. "Když se poškozené podařilo vyrazit obviněnému nůž z ruky, pokračoval v útoku vůči ní střepem ze zrcadla, které se při vzájemné potyčce s poškozenou v bytě rozbilo," dodal žalobce.

Útoku zanechal, když soused začal střílet

Kral ženu podle spisu bodl celkem dvakrát, dále se jí údajně snažil také uškrtit. Svého jednání zanechal až ve chvíli, kdy na něho křičel a z plynové pistole střílel jeden z podnájemníků, který se zrovna v bytě nacházel.

Kdybych věděl, že se tam nachází deset nebo dvacet tisíc, tak bych neútočil.
Obžalovaný

Skutek popsal téměř shodně jako obžaloba, odmítl však, že by ženu škrtil. "Pozdravil jsem ji dobrý den, ona mi odpověděla. Jak jsem byl v tom zmatku, tak jsem na ni zaútočil," uvedl obžalovaný. Dodal, že si byl byt několikrát před útokem obhlédnout.

Podle něho jej k vraždě dohnala tehdejší tísnivá situace, kdy neměl domov a žil na ulici, v té době prý navíc začínalo být venku chladno. Domníval se, že si díky penězům pronajme byt v Praze. "Kdybych věděl, že se tam nachází deset nebo dvacet tisíc, tak bych neútočil," podotkl mladík.

"Byl jsem psychicky i finančně na dně. Chtěl jsem vyřešit situaci, abych se odrazil ode dna," prohlásil Kral, který soudu velmi podrobně incident vylíčil.

Přiznal však také, že kradl, údajně aby si mohl kupovat drahé oblečení a vyrovnat se tak "pražské smetánce", kterou potkával v pražských klubech. "Jeho chování bylo plánované, vedené uspokojením potřeb," prohlásila jedna z psycholožek, která na Kralův psychický stav zpracovávala posudek.

Podle ní obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou či závislostí, je průměrně inteligentní. Druhá znalkyně ji pak doplnila v tom, že možnost resocializace Krala vidí jako minimální.

Soud bude pokračovat odpoledne výslechy dalších svědků. Jednání by poté mělo být podle soudce Petra Nováka odročeno, z dnešního jednání se totiž omluvil jeden ze znalců, na jehož výslechu trvá státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám