Hlavní obsah

Němec chce vydat prince do Kataru před rozsudkem

PRAHA

V pátek, pouhé dva dny před očekáváným vynesením rozsudku v kauze katarského prince as-Sáního, poslalo ministerstvo spravedlnosti Obvodnímu soudu pro Prahu 2 urgenci z Kataru, jež žádá o předání případu. Princ je u nás souzen za sex s nezletilými pražskými dívkami. Spor o předání prince vyvolal ostrý konflikt mezi ministerstvem a policisty, státními zástupci i soudci.

Článek

Soud se však Sáního případ do Kataru předat nechystá. "Je to (superlegalizovaná žádost) jen potvrzení, že o převzetí stíhání v Kataru rozhodl oprávněný orgán, na právním názoru soudu a dalším postupu to ale nic nemění," řekla soudkyně Monika Křikavová.

Křikavová nadále trvá na tom, že ministr nemohl o předání případu do Kataru rozhodnout bez předchozího návrhu soudu. Nelíbí se jí také, že jí ministerský verdikt či verdikt orgánu cizí země nutí přerušit řízení a pustit obžalovaného prince z vazby.

Spor ministerstva a soudců se táhne už několik měsíců. O předání as-Sáního do Kataru velmi usiluje předseda US-DEU a ministr Pavel Němec. Tvrdí, že případ prý ČR způsobuje značné diplomatické problémy, i když význam maličkého katarského státu je pro ČR minimální.

Za princův sex s nezletilými školačkami žádá státní zástupce Kamil Švec  čtyři až pět let ve vězení s dozorem. Rozsudek padne podle všeho u Obvodního soudu pro Prahu 2 v pondělí odpoledne.

Žalobce ve své závěrečné řeči částečně připustil argumenty obhajoby, že většina dívek pocházela z rozvrácených rodin a měla velmi časné sexuální zkušenosti. Zároveň však upozornil, že společenskou nebezpečnost as-Sáního jednání to nijak nesnižuje. "Když je někdo na šikmé ploše, není dobré ho ještě postrkovat," řekl Švec.

Některé dívky u prince vydělaly desetitisíce

Princi podle něj přitěžuje také skutečnost, že se o život dívek nezajímal a šlo mu pouze o vlastní sexuální uspokojení. K trestným činům se navíc nedoznal a odmítl vypovídat. Pro tři mladé ženy, které as-Sánímu podle obžaloby nezletilé či mladistvé dívky za úplatu sháněly, navrhl Švec podmíněné tresty. "Vzhledem k jejich věku není vězení na místě," uvedl státní zástupce.

Sání čelí obžalobě za sex s šestnácti dívkami, čtyřem z nich ještě nebylo patnáct let. Spoluobžalované ženy podle policie oslovovaly na ulici mladé dívky s nabídkou výdělku 2000 Kč. Dívky, které souhlasily, byly pak podle obžaloby muži po vůli v jeho bytě v Lumírově ulici v Praze 2.

Kuplířky za dívky inkasovaly každá po tisícikoruně. Některé z poškozených dívek docházely podle žalobce do as-Sáního bytu až několikrát týdně a přišly si na desítky tisíc korun.

Právní výklady se rozcházejí

Ministr rozhodl o předání případu už několik dnů poté, co k soudu dorazila obžaloba. Opřel se přitom o první odstavec paragrafu 448, podle nějž po podání obžaloby o předání případu rozhoduje ministerstvo. Argumentoval závazkem katarské strany, že bude v Sáního stíhání pokračovat. Soud však odmítl muže pustit z vazby a nařídil líčení. Postup ministerstva označil trestní senát za nezákonný, podle něj nepřípustně zasáhl do jeho pravomoci a navíc byl v rozporu s Listinou základních práv a svobod. [celá zpráva]

Soudu se nelíbilo, že jej ministr svým rozhodnutím nutí pustit Sáního z vazby. Soudkyně argumentovala i tím, že pokud se všichni poškození a svědci nacházejí v ČR, lze těžko předpokládat, že by proces v Kataru mohl proběhnout úspěšně. Navíc se jedná o nezletilé. Právní názor soudu prvního stupně poté potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu.

Němec a Dimun proti soudcům a policii

Kopii katarské žádosti už dříve soudu předložil advokát Josef Lžičař, soudkyně Monika Křikavová se jí ale odmítla zabývat. Mimo jiné uvedla, že listina není superlegalizována - není ověřena její pravost.

Kauza katarského prince nabývá až absurdních rozměrů. Němcovo ministerstvo kvůli ní má konflikty se soudci, s policií i s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou, která dala pokyn, aby policisté prověřili Němcovo jednání. S kauzou volně souvisí i aféry ministrova mluvčího Petra Dimuna, který nedávno Němcovi nabídl rezignaci, ale ministr ho nepropustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám