Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil rozsudek v případu vraždy Roma z Chomutova

Nejvyšší soud v Brně (NS) zasáhl do případu předloňské vraždy řidiče dodávky na sídlišti v Chomutově. Za zastřelení řidiče si sedmileté vězení odpykával Petr Benda. Podle serveru Aktuálně.cz ale Nejvyšší soud nařídil jeho převezení do vazby v Litoměřicích. V praxi to podle serveru znamená, že pravomocný rozsudek byl minimálně zrušen.

Petr Benda u odvolacího soudu v Praze v srpnu 2018Video: Novinky

 
Článek

Bendu odsoudil ústecký krajský soud na 12,5 roku za vraždu, Vrchní soud v Praze mu loni v srpnu trest snížil na sedm let. Proti rozhodnutí vrchního soudu podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, chtěl přísnější trest. Dovolání podal i Benda, žádal změnu právní kvalifikace.

„V tuto chvíli je jisté, že ve věci neexistuje pravomocný rozsudek, protože Nejvyšší soud převedl pana obžalovaného z výkonu trestu do vazby,“ řekl serveru Aktuálně.cz soudce z ústeckého krajského soudu Jiří Bednář, který případ vyřizoval v prvním stupni a o posledním vývoji dostal dílčí zprávu. „Muselo dojít ke zrušení minimálně rozhodnutí vrchního soudu,“ dodal.

Rozhodnutí padlo už v dubnu

„Nejvyšší soud ctí i v tomto případě svoji ustálenou praxi, že do médií nesděluje takové informace o řízení, které ještě nebyly řádně doručeny všem jeho jednotlivým účastníkům, respektive stranám. I když příslušný senát trestního kolegia Nejvyššího soudu ve věci rozhodl už 30. dubna, doposud není vypracováno kompletní odůvodnění rozhodnutí, a tudíž ještě nemohly být s výsledkem jednotlivé strany řízení seznámeny,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Není tedy zatím jasné, zda se případem bude znovu zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem, nebo Vrchní soud v Praze. Záleží na tom, kterému dovolání NS vyhověl. Rozhodnutí NS by mělo být podle Aktuálně.cz známo na přelomu května a června.

Místo činu v Chomutově a pietní akceVideo: Novinky

Incident se stal 27. května 2017 na sídlišti Písečná v Chomutově. Dodávka jezdila v noci po sídlišti a narážela do aut. Bendovi řekla jeho matka, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel zásobník na kabinu řidiče, který na následky zranění zemřel.

Střelec na místě počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany. Zavražděný řidič byl Rom, podle justice však vražda neměla rasový podtext.

Svědci po střelbě uvedli, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela rychlostí chůze a i podle záběrů ze sídlištních kamer nikoho neohrožovala, soudy proto vyloučily verzi o nutné obraně.

Reklama

Související články

Muž zemřel po noční střelbě v Chomutově

V Chomutově se v noci z pátku na sobotu střílelo, na následky střelného poranění tam zemřel sedmatřicetiletý muž. Podezřelého, který střílel, policisté na...

Výběr článků

Načítám