Hlavní obsah

Nejvyšší soud snížil trest trenérovi, který zneužíval školačky

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Trenér gymnastek TJ Bohemians Praha Martin Šimůnek si za pohlavní zneužívání dvou nezletilých dívek a za ohrožování jejich mravní výchovy odsedí pět let. Rozhodl o tom v pátek v dovolacím řízení Nejvyšší soud, který tak zrušil sedmiletý trest vynesený v listopadu 2005 Obvodním soudem pro Prahu 10. Verdikt pak potvrdil i Městský soud v Praze. Podle NS byl trest vzhledem k povaze činu příliš vysoký.

Článek

Rozhodnutí NS je konečné a nelze proti němu podat žádný opravný prostředek, jedině je možné žádat obnovu procesu. Šimůnek by měl proto v nejbližší době nastoupit trest. Šimůnek se k soudu nedostavil a nyní se zdržuje na neznámém místě. Jeho advokát Tomáš Sokol uvedl, že se jeho klient rozhodne necítí vinen, protože ani jednu z dívek k ničemu nenutil.

Soud snížil trest

"Dovolací důvody byly částečně na místě. Obviněný však využil závislosti dívek, protože je měl na starosti. NS nemohl přisvědčit tomu, že šlo o milenecký vztah a to alespoň z počátku, protože první dívka měl v době, kdy s trestnou činností začal, 11 let. Je totiž vyloučeno, aby v tomto věku vnikl milenecký poměr mezi takto mladou dívkou a zralým mužem," uvedl ve zdůvodnění rozhodnu předseda senátu Antonín Draštík.

Trenér se pohlavního zneužívání dopouštěl v letech 1999 - 2003. Šimůnek jedenáctiletou dívku, kterou měl jako trenér na starosti, nejprve osahával. Předstíral sportovní masáž a hladil ji na prsou a na přirození. Později ji zval k sobě domů, kde s ní měl pohlavní styk. Mimo to s ní odjel také na fingované soustředění na Slovensko, kde s ním měla také dobrovolný pohlavní styk.

Další, tentokrát třináctiletou dívku  podle soudu zneužil v Jihlavě po mezinárodním mistrovství ČR v akrobacii v lednu 2004. Po banketu s ní zůstal na pokoji, nechal ji pít alkohol, pak ji v noci osahával a pokoušel se jí zasunout ruku pod kalhotky. Dívka ho však odstrčila, a tak se nic nestalo. NS také vzal v úvahu, že k těmto činům docházelo i v době, kdy první z dívek měla chodit do školy a Šimůnek jí psal omluvenku, v nichž uvedl, že byla na tréninku.

Trenérův advokát odmítá vinu

"V žádném případě nemohlo jít u první z dívek o závislost, protože šlo o plnohodnotný milenecký vztah, byť šlo o mladičkou dívku a zralého muže. Byl to vztah citový a vztah svěřenectví tu nehrál žádnou roli. Ve druhém případě, který se odehrál v Jihlavě, šlo o to, že se k dívce, která nebyla jeho svěřenkyně, choval jako k ženě, a když ho odmítla, tak všeho nechal," uvedl Sokol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám