Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání Krejčíře v kauze vyvedení stomiliónového majetku

– Brno

Nejvyšší soud (NS) před časem odmítl dovolání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v kauze vyvedení stomiliónového majetku ze společnosti Technology Leasing. Vrchní soud v Praze mu za zpronevěru loni pravomocně uložil osmiletý trest vězení. NS rozhodl letos v květnu, teprve teď ale usnesení zpřístupnil v databázi. Verdikt je na poměry Nejvyššího soudu dosti obsáhlý.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Osmiletý trest vyměřený Vrchním soudem v Praze byl souhrnný. Už předtím totiž justice potrestala podnikatele za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Loni v listopadu jej navíc pražský městský soud nepravomocně shledal vinným z více než půlmiliardového daňového úniku v jihlavské společnosti M5. Souhrnný trest mu proto zvýšil na 11 let. Letos v lednu pak Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na Krejčíře a dalších deset lidí kvůli pokusu o podvod a přípravě vraždy.

Krejčíř žije v Jihoafrické republice. V roce 2005 utekl české policii při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Jihoafrická justice rozhoduje o jeho případném vydání do Česka. V kauze Technology Leasing způsobila trojice pachatelů v roce 2002 škodu téměř 108 miliónů korun. Krejčíř si v dovolání stěžoval na složení senátu vrchního soudu, porušení práva na účast při jednání i nepřiměřenou délku řízení. Zpochybňoval také právní kvalifikaci činu jako zpronevěry.

Krejčíř a ostatní si milióny rozdělili

NS označil dovolání za zjevně neopodstatněné. Jiný závěr o vině a trestu prý nebyl možný, vrchní soud údajně hodnotil kauzu "ze všech rozhodných hledisek správně". NS odmítl také dovolání komplice Přemysla Synka, jenž si má odpykat pět let. Michal Kurcina, potrestaný tříletým vězením, dovolání nepodal.

Krejčíř podle rozsudku v první polovině roku 2002 vymyslel plán na ovládnutí Technology Leasing a jejích finančních prostředků, aby mohly být vyvedeny prostřednictvím dalších společností s využitím leasingových operací. Do všeho byli kromě Krejčíře, Synka a Kurciny podle soudu zapleteni další tři muži - stíhání dvou z nich však bylo před časem přerušeno ze zdravotních důvodů, třetí spáchal sebevraždu.

Související téma

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Krejčíř s jedním z nich do firmy Technology Leasing dosadili Synka, kterého řídili. Synek jako jediný člen představenstva společnosti podle soudu uzavřel fiktivní smlouvy s firmami Orix a EB Comodity. Na jejich účty od července do listopadu 2002 putovalo téměř 108 miliónů korun bez poskytnutí protihodnoty. Peníze si pak Krejčíř s ostatními rozdělili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám