Hlavní obsah

Největší vařiči drog jsou u hranic

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čilý obchodní ruch mezi Českem a sousedními státy, jako jsou Německo a Polsko, se netýká jen legálních výrobků. Právě na západních a severovýchodních hranicích se soustředí největší producenti drog v ČR, i kvůli stále se zvyšujícímu zájmu lidí ze zahraničí.

Foto: Policie ČR

Pervitin zajištěný při policejní razii. Ilustrační foto

Článek

„Na západ od Prahy se nacházejí velkoprodukční pervitinové laboratoře a pěstírny s největším množstvím rostlin (marihuany). Jde tedy především o západní Čechy, kde reagují na zvýšenou poptávku z Německa,“ řekl Právu šéf policejní Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Specifický je podle něho i Moravskoslezský kraj kvůli hranicím s Polskem. Tam jde ale o reciproční obchody. Poláci dovážejí do ČR ve velkém léčiva s obsahem pseudoefedrinu, Češi z něj vyrobí pervitin a ten zase zčásti putuje zpět. „Potom je tam ještě poměrně aktivní výměna marihuany i pervitinu,“ nastínil.

Určitý primát drží jih Moravy. Tam se policistům daří odhalovat nejvíce varen, ale převážná většina z nich vyrábí menší množství drog než vařiči na západě a východě. „Jde o takové malé kuchyňské laboratoře,“ podotkl Frydrych.

Jeho podřízení mají o tom, kam především zaměřit svou pozornost, jasno i díky využití počítačového systému map drogové kriminality.

„Když si promítnete laboratoře odhalené za kalendářní rok a zanesete si je do mapy, tak poznáte, kde je největší produkce,“ uvedl.

Toto „proroctví z výsledků“ bere jako jeden z účinných nástrojů policie pro potírání drogových deliktů, protože kriminalisté mohou na nejrizikovějších místech nasadit více sil. A může to navíc mít i preventivní efekt. Když totiž policisté vědí, že v nějakém klubu anebo venku v parku se obchoduje s drogami častěji než jinde, mohou tam předem nasadit kamery, víc hlídek či třeba jen nechat daný park prosekat.

Kolín téměř bez drog

Své o tom vědí ve středočeském Kolíně, kde tamní policie v rámci pilotního projektu rozjela od ledna rovněž mapy kriminality, ale nejen kvůli drogám, zanáší do nich veškeré pouliční přečiny včetně vloupání či kapesních krádeží i odcizení aut. Nicméně právě díky mapám kriminality se policistům v tomto třicetitisícovém městě podařilo drogovou scénu téměř úplně paralyzovat.

„Podle map plánujeme nasazení našich policistů na konkrétní a nejrizikovější místa, kde se pohybují zájemci o nákup drogy i samotní prodejci. Díky tomu máme mnohem vyšší záchyt těchto lidí proti předchozím rokům,“ uvedl ředitel kolínských policistů Jiří Fejfar.

Jasným důkazem jsou pro něho statistiky. Zatímco loni za čtyři měsíce kolínští policisté řešili patnáct případů prodeje či nákupu drog v ulicích a předloni dokonce jen tři, letos jich za stejné období zjistili už rovnou stovku.

A to do této statistiky podle Fejfara nepočítají jednorázové akce zaměřené na odhalení varen drog, čemuž rovněž pomáhají mapy kriminality, protože policisté vědí, do jakých domů či provozoven chodí ve městě známí drogově závislí pro své dávky.

„Výrazně jsme tím omezili prodej drog i pohyb distributorů v našem městě. Teď už je na drogové scéně známé, že v Kolíně je to hodně sledovaná věc a že by se mu měli distributoři vyhnout,“ poznamenal.

Ředitel Frydrych ale upozornil, že vymýtit drogy zcela je fakticky nemožné, protože distributoři i dealeři často mění svá působiště. „Drogová mobilita jak uživatelů, tak distributorů i producentů je poměrně velká,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám