Hlavní obsah

Nejsem nenapravitelný, tvrdí Kajínek a znovu chce obnovit proces

Právo, Radim Vaculík

K doživotnímu trestu odsouzený vězeň Jiří Kajínek (54) podal minulý týden k plzeňskému krajskému soudu novou žádost o obnovu svého procesu. Jde již o třetí snahu znovu otevřít kauzu dvojnásobné vraždy a pokusu o další z května 1993, ze které ho usvědčil Vojtěch Pokoš, který vražedné řádění na rozdíl od svého bratra a podnikatele Štefana Jandy přežil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kajínek zaslal Právu dopis, na němž je kromě známky s prezidentem republiky i známka s jeho podobiznou.

Článek

Kajínek ale nyní neřeší přímo svou vinu. Tentokrát se snaží dosáhnout nižšího trestu, což by fakticky znamenalo šanci na dřívější propuštění z vězení. „Tento návrh nic nemění na mé nevině!“ napsal Právu Kajínek.

Doživotní trest mu v roce 1998 uložil plzeňský soud mimo jiné i proto, že podle znalců je možnost Kajínkovy nápravy (resocializace) vyloučena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dopis z Mírova s Kajínkem na známce

Kajínek, který si už dříve odpykával tresty za vykrádání bytů a loupež, chce nyní soudu předložit nový nezávislý znalecký posudek, který říká, že jeho náprava možná je.

Kajínek Právu poslal text návrhu na obnovu procesu z věznice Mírov, kde v současnosti opět sedí a odkud v říjnu 2000 utekl.

Znalec dospěl k závěru, že resocializační snahy dosáhly byť dílčího, avšak pozitivního účinku
Jiří Kajínek

Na dopise je kromě poštovních známek s prezidentem republiky Milošem Zemanem i známka s jeho podobiznou.

Z návrhu vyplývá, že Kajínek se bude odvolávat na znalecký posudek klinického psychologa Pavla Koldy, který si předloni vyžádal Okresní soud v Šumperku, když rozhodoval o jeho možném přeřazení do mírnějšího typu věznice.

„Znalec dospěl k závěru, že resocializační snahy dosáhly byť dílčího, avšak pozitivního účinku,“ napsal v návrhu na povolení obnovy řízení Kajínek. Doplnil, že podle Koldy se Kajínkova původní psychopatická a egocentrická osobnost dostala uplynutím řady let za mřížemi „spíše k normalizaci“.

Kajínek zdůrazňuje závěr Koldova posudku, podle kterého znalec „zmiňuje eventualitu podmíněného propuštění odsouzeného“.

Na jeho straně i dva soudy

Šumperský soud prý tuto expertizu bez výhrad akceptoval a přeřadil předloni Kajínka z nejpřísnějšího režimu zvýšené ostrahy do mírnější ostrahy.

S tímto názorem se pak ztotožnil i nadřízený Krajský soud v Ostravě, který prý rovněž zmínil nejen pozitivní změny v chování Kajínka, ale i možné podmínečné propuštění.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni. Snímek z roku 2005

Podle Kajínka z toho plyne jediné. Pokud dva jiné soudy uznaly znalecký posudek hovořící o jeho možné resocializaci, bere to jako nový důkaz, který dosud plzeňský soud neznal. Právě přítomnost zcela nových skutečností či důkazů je zákonnou podmínkou pro povolení obnovy procesu.

A Kajínek tak má jasno: neměl prý v roce 1998 dostat doživotí, protože k tomu nebyly dány zákonné podmínky, a jednoznačně v dokumentu naznačuje, že by měl dostat nižší trest. Podle dnešních podmínek může Kajínek o podmínečné propuštění z doživotního vězení požádat nejdříve v roce 2022.

Pokud by soud v novém procesu jeho argument uznal a udělil mu například druhý nejpřísnější trest, tedy 25 let vězení, mohl by se teoreticky dostat podmíněně na svobodu již o tři roky dříve, tedy v roce 2019, kdy by si odpykal dvě třetiny sníženého trestu.

Kajínek si zatím odseděl z doživotního trestu 12,5 roku.

Anketa

Měl by být obnoven proces s Jiřím Kajínkem?
ne, soudy už jednou rozhodly
10,3 %
ano, ať se vyřeší neustálé spekulace
89,7 %
Celkem hlasovalo 5389 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám