Hlavní obsah

Nehodu mohou způsobit i šneci

Zatímco tří čtvrtiny nehod mají v Austrálii na svědomí klokani, v Čechách stále s převahou vede lidský faktor. Lesní a domácí zvěř způsobuje jen čtyři procenta dopravních karambolů, ale zato jsou tyto nehody dost kuriózní.

Článek

Motoristy mohou ohrožovat i tak malincí tvorové, jako jsou šneci. Nedávno se jejich skupinka plazila po silnici, kudy projížděl řidič octavie. Chtěl před nimi zabrzdit, ale viděl je příliš pozdě. Na jejich ostatcích pak dostal smyk a převrátil vůz do příkopu. Šneci z jeho havarijního pojištění odčerpali téměř sto tisíc korun.

Podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka jsou nehody se zvířaty stále častější, ale oficiální policejní statistiky to moc nepotvrzují.

V roce 2003 řešili policisté 7526 "zvířecích" nehod a v roce 2004 to bylo jen o trochu více - 8484. Letos je situace lepší, za půl roku se stalo 3524 nehod, což je relativně málo.   

"Vypadá to, že nejvíce nepozorná je zvěř na jaře a v době říje. Kromě vysoké zvěře se častým terčem střetů s řidiči stávají také prasata, a to jak domácí, tak i divoká, hovězí dobytek, ovce, kozy, koně a v neposlední řadě při průjezdu obcemi či městy také kočky a psi," uvedl Bálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám