Hlavní obsah

Policie obvinila Světlíka ze zkrácení daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

NCOZ obvinila podle Reportérů ČT podnikatele Jana Světlíka, majitele někdejší strojírenské skupiny Vítkovice Holding. Dopustit se měl trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jan Světlík ve vyjádření pro Novinky obvinění odmítl jako absurdní.

Foto: Josef Zajíc

Majitel někdejší strojírenské skupiny Vítkovice Holding Jan Světlík

Článek

Světlík za obviněním vidí obchodní spor. „Obvinění je zcela absurdní. Nejprve jsem byl opakovaně a dlouhodobě atakován menšinovými akcionáři, že jsme ve Vítkovicích údajně poskytli nevýhodnou půjčku Towitu. Když byla splacena, přichází obvinění, že mělo dojít k daňovému úniku,“ řekl.

„To, že se nepotvrdila nevýhodnost transakce, zřejmě někomu vadí. Je to konstrukce, která u soudu nemůže obstát,“ doplnil Světlík.

Policie zasahuje v budovách radnice v Liberci

Krimi

Obvinění Světlíka se podle Reportérů ČT týká aktivit z let 2008 až 2013, kdy z vedoucí pozice Vítkovice Holdingu podle vyšetřovatelů umožnil vyvedení 200 milionů korun na účty zmíněné švýcarské společnosti Towit.

Mělo se jednat o faktury a platby za zprostředkovatelské služby ohledně prodeje výrobků, ale podle zjištění policie to byly ve skutečnosti fiktivní služby. Ve finále se tím snižoval daňový základ pro odvod daní pro ČR.

Vedle Světlíka policie obvinila i dva manažery švýcarské firmy. Podle ČT jsou to dva muži českého původu, kteří tehdy působili ve statutárních orgánech Towitu.

Ostrava má další netradiční objekt v Dolní oblasti Vítkovice od architekta Pleskota

Tipy a trendy

Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby

Trestní zákoník č. 40/2009 Sb., § 240

(1) Kdo ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na úrazové pojištění, pojistné na zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou povinnou platbu anebo vyláká výhodu na některé z těchto povinných plateb, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán - a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami, b) poruší-li k usnadnění takového činu úřední uzávěru, nebo c) spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.

(3) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán - a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 ve velkém rozsahu, nebo b) spáchá-li čin uvedený v odstavci 2 písm. c) ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech.

(4) Příprava je trestná.

Reklama

Výběr článků

Načítám