Hlavní obsah

Násilí policistů při povodních potrestáno podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S podmíněnými tresty ve čtvrtek odešli od Obvodního soudu pro Prahu 1 dva bývalí policisté, kteří při povodních v roce 2002 bezdůvodně zbili dva cizince. Antonín Salák a Patrik Turoň dostali shodně deset měsíců s odkladem na dva roky. Zároveň nesmějí dva roky pracovat u policie.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

O případu rozhodoval samosoudce Michal Vacek, který je potrestal za trestné činy ublížení na zdraví, krádeže, zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody.

Proti rozsudku se však na místě odvolal státní zástupce Ladislav Stahl, který pro oba muže požadoval nepodmíněný trest. Obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Bezdomovce vážně zranili

Podle obžaloby bývalí policejní inspektoři Prahy 1 v opilosti napadli v srpnu 2002 na Václavském náměstí tehdy šestnáctiletého Nigerijce. Sebrali mu dvě stě korun a cestou na služebnu jej začali bít pěstí.

Jejich počínání sledoval sedmačtyřicetiletý bezdomovec ze Slovenska, proto ho napadli také. Slovák tehdy skončil se dvěma zlomenými žebry, propíchnutou plící a řadou pohmožděnin.

Od policie odešli na vlastní žádost

Obžalovaní, kteří odešli od policie na vlastní žádost, tvrdili, že jednali ve zkratu. Po čtrnáctidenní nepřetržité službě při povodních se opili. V útoku se pak měl projevit i nahromaděný stres.

Obvodní soud se případem už jednou zabýval, ale trestní stíhání obou mužů na konci loňského roku podmíněně zastavil. Rozhodnutí odůvodnil tím, že oba muži se k činu přiznali a litovali jej. Nigerijci se navíc omluvili a každý mu zaplatili po sedmi a půl tisíci korunách. Rovněž prý chtěli odškodnit i bezdomovce, kterého nenalezli. Verdikt soudce ale zrušil odvolací městský soud a nařídil hlavní líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám