Hlavní obsah

Namol opilý muž vyhrožoval lidem kvůli ruské invazi na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opilý muž z Uherskohradišťska podle policie vyhrožoval občanům České republiky v souvislosti s ruským vojenským útokem na Ukrajinu. Je stíhaný za násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, v případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až dva roky vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informoval žalobce Ladislav Dejmek z Okresního státního zastupitelství v Uherském Hradišti. Muž byl podle něj v době činu, ze kterého je obviněný, pod významným vlivem alkoholu.

„Jeden konkrétní občan bydlící v okrese Uherské Hradiště měl v podnapilosti adresovat výhrůžky občanům České republiky, a to v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu," uvedl Dejmek.

Dalšímu Čechovi hrozí za terorismus na Ukrajině až 26 let vězení

Krimi

Případ je podle něj ve fázi trestního stíhání. Slovních formulací podle státního zástupce použil muž spoustu. „Mimo jiné i v rovině týkající se aktuálního dění na Ukrajině. Policejní orgán to musel zachytit tak, jak to reprodukoval na tísňovou linku dotyčný občan," doplnil Dejmek.

Obviněného muže označil za řadového občana z regionu, u něhož není pravděpodobné, že by byl spojen s některou z extremistických skupin.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý v pátek uvedl, že byli kvůli trestným činům souvisejícím s ruskou invazí obviněni tři lidé. Podezřelí jsou podle něj z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy, z projevů sympatií hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka či z výtržnictví proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Zaháníme ruské dezertéry zpátky na bojiště, popisuje Čečenec v zachyceném hovoru

Válka na Ukrajině

Veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. Na konci února na to upozornil nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám