Hlavní obsah

Náměstek krajského policejního ředitele spáchal sebevraždu

Právo, Novinky, plk, rav, jap, kub
Ostrava
Aktualizováno

Náměstek ředitele policie Moravskoslezského kraje Radím Daněk ve středu ráno spáchal sebevraždu. Podle informací Novinek a Práva se zastřelil ve služebním autě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Náměstek moravskoslezského policejního ředitele pro vnější službu Radím Daněk

Článek

„Hluboce mne zasáhla smutná zpráva, která dnes ráno přišla z Moravskoslezského kraje. Jde o obrovskou lidskou tragédii, která poznamená životy mnoha dalších lidí. Je mi to moc líto. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast a jsem připraven poskytnout veškerou pomoc, kterou bude potřebovat,” sdělil Právu ze zahraniční dovolené policejní prezident Jan Švejdar.

Podle informací Novinek vyšetřuje moravskoslezská policie sebevraždu, v jejíž souvislosti odtahuje auto od přehrady u Bravantic na Novojičínsku.

„Mohu potvrdit tragickou událost, která zasáhla celou moravskoslezskou policii. Příčiny a okolnosti prověřují jak interní orgány, tak i GIBS,” sdělila Právu mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová. „V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné konkrétní informace, předběžně však můžeme vyloučit cizí přímé zavinění,” uvedla mluvčí.

Ztratili jsme v našem týmu profesionála, osobnost výjimečného charakteru.
Tomáš Kužel, ředitel krajské policie

Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová později upřesnila, že inspekce se případem nezabývá a nechala ji v kompetenci policie.

Ředitel krajské policie Tomáš Kužel vydal odpoledne prohlášení, ve kterém vyjádřil soustrast pozůstalým. „Nebyl to pro nás jen kolega, ale i přítel, kamarád, a hlavně člověk s velkým srdcem. Vždy byl k svému okolí vnímavý, pozorný, obětavý a nikdy neodepřel nikomu pomoc,” napsal Kužel.

„Nemůžeme slovy vyjádřit lítost nad jeho odchodem. Ztratili jsme v našem týmu policistu - profesionála, osobnost výjimečného charakteru,” dodal šéf krajské policie.

Pocházel z Bílovce

Daňkovi kolegové o tragédii odmítli hovořit. „Zastřelil se v autě, je tady kvůli tomu pořádný humbuk,“ prozradil jeden z ostravských policistů.

Daněk pocházel z Bílovce na Novojičínsku, kde dělal v minulosti i šéfa tamního obvodního oddělení. Ve městě má stále řadu známých a kamarádů, kteří jeho smrt nechápou.

„Je to šílené. Já to nechápu, protože jsem ho potkala v pondělí nebo úterý odpoledne na náměstí. Zdravili jsme se, byl krásně opálený, a ještě říkal, že se právě vrátili se ženou z Chorvatska. Pochvaloval si to, že tam bylo super, nádhera, moře skvělé. Tak mi řekněte, jak si může člověk odpočinutý, po dovolené...,“ povzdychla si jedna z jeho blízkých známých.

Je mi to neskutečně líto a bude nám chybět.
Daňkova známá

„Člověk začne málem pochybovat, co se stalo, protože Radím spoustu věcí neřešil, byl takový nad věcí. To musel být důvod jako prase, aby spáchal sebevraždu. Absolutně tomu nerozumím. Všechno má své důvody, ale to musel být důvod neuvěřitelný, když člověk jeho typu si vezme život. Muselo to být závažné, jinak by to snad neudělal,“ kroutila hlavou nad smrtí policisty.

O Daňkově smrti se už šíří zprávy Bílovcem. Lidé hádají, zda důvod k sebevraždě byl rodinného, pracovního nebo zdravotního charakteru. „Vždyť se musel za svůj život u policie setkat s tolika velmi závažnými společenskými nebo kriminálními situacemi, podle mě byl hodně nad věcí, takže nechápu. A je mi to neskutečně líto a bude nám chybět,“ poukázala Daňkova známá, na kterou pár dní před tragédií působil velmi pozitivně.

Specialista na hromadné akce

Šestapadesátiletý Daněk působil ve vedení policie jako náměstek pro vnější službu, měl hodnost plukovníka. U policie začal v roce 1988, zkušenosti měl hlavně u pořádkové policie.

Věnoval se zejména řízením a koordinaci bezpečnostních opatření při hromadných akcích, kdy byl narušen pořádek.

Podle jeho životopisu, který uvedla policie na webu, když nastupoval v roce 2013 do pozice náměstka, organizoval také záchranné práce při záplavách v letech 1997 a 2009 nebo bezpečnostní opatření při summitu NATO v Praze v roce 2002 a zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000.

„Absolvoval úspěšně studium v bakalářském i magisterském studijním programu Policejní akademie České republiky,“ napsala policie s tím, že měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám