Hlavní obsah

Najednou do třídy vtrhli těžkooděnci. Po dramatické evakuaci se na hradecké univerzitě opět učí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové se v úterý vrátila k běžné výuce. Novinkám to potvrdila kancléřka Soňa Došková. V pondělí byly v souvislosti s výhružným e-mailem českým vysokým školám evakuovány tři budovy univerzity v areálu Na Soutoku. Po třech hodinách zásah policie skončil, aniž by byl někdo obviněn či zadržen.

Foto: David Taneček, ČTK

Zásah policie v budově Univerzity Hradec Králové

Článek

„Samozřejmě jsme přijali určitá opatření obecné povahy, kolem školy jsou hlídky policie, ale jinak už provoz běží podle tradičního schématu,“ ujistila kancléřka univerzity Soňa Došková. K případným škodám po pondělní akci se nechtěla vyjadřovat s tím, že je ještě brzy. Újmu ve výuce by studenti také neměli pocítit.

„Máme perfektní akademiky, kteří, věřím, tento výpadek ve výuce vyřeší. I když samozřejmě to nebyl příjemný zážitek,“ pokračovala kancléřka. Případné psychické problémy podle ní řešili už během evakuace policejní krizoví interventi, pomohla také psychologická poradna Nomia, která byla shodou okolností na místě.

„Byli jsme dost otřeseni, hodně nás to zasáhlo. Slyšela jsem, že tam holky i omdlévaly. Je to dost silný zážitek, když sedíte ve třídě a najednou tam vtrhnou těžkooděnci. Museli jsme vyběhnout, jak jsme byli a že se prý máme schovat za sousední budovu knihovny a čekat. Ještě štěstí, že bylo teplo. Byli jsme v tričkách, maximálně mikinách,“ řekla Novinkám studentka oboru speciální pedagogika.

Evakuace VŠE v Praze po anonymní hrozbě v pondělí 11. únoraVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie zasahovala v budovách Univerzity Hradec Králové, nic nenašla

Krimi

Zhruba po třech hodinách od začátku zásahu přišla studentům zpráva, že si mohou své osobní věci vyzvednout. Poté byly tyto předměty přeneseny do centrální univerzitní šatny.

„Od policie máme kontakty, jak postupovat v případě, že by někdo z řad studentů či zaměstnanců potřeboval intervenci. Zájemci se mohou obrátit také na naši poradenskou službu UHK point,“ dodala Dušková.

Jak Novinkám již v pondělí řekl mluvčí univerzity Jakub Novák, na místě zasahovaly desítky policistů včetně zásahové jednotky a psovodů. Evakuovány byly stovky studentů a zaměstnanců univerzity, nikomu se nic nestalo. Poznatek, který policie prověřovala a který směřoval k jednomu studentovi univerzity, byl jednoznačně vyvrácen.

Foto: David Taneček, ČTK

Studenti v laboratorních pláštích před budovou univerzity

Jedni poslanci chtějí vyšetřovat střelbu na fakultě, druzí Hrad za Miloše Zemana

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám