Hlavní obsah

Na zábavě podřízl sokovi hrdlo střepem od piva, soud mu snížil trest na 6 let

Novinky, bad
Praha

Dalších šest let za mřížemi stráví recidivista Jiří Polívka (34), který se pohádal a porval s dalším mužem, kterému prořízl krk střepem od půllitru. Polívka měl původně sedět o rok a půl déle, pražský vrchní soud mu ale v úterý na základě odvolání trest snížil. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí odsouzeného Polívku z jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Podle našeho názoru postačuje trest při polovině trestní sazby,“ odůvodnil snížení trestu uloženého v polovině dubna plzeňským krajským soudem předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Podle něj bylo třeba zohlednit Polívkovu projevenou lítost nad svým jednáním či jeho snahu poskytnout pořezanému pomoc. Trestní sazba v tomto případě činí tři až deset let.

Polívkovi naopak přitížilo, že samotný konflikt vyvolal on a při útoku střepem musel vědět, že míří na místo, kde se nacházejí životně důležité orgány. „Šlo o vědomé a cílené napadení,“ podotkl Zelenka.

Polívka tvrdí, že si není vědom toho, že by zaútočil na sokův krk, ale rozhodně to prý nechtěl. Podle jeho obhájkyně šlo o náhodu, nebyl v tom úmysl poškozeného zranit.

„Je mi to všechno líto, útok na krk jsem nevedl, byla to nešťastná náhoda. Je mi to líto, nebylo to nic úmyslného,“ prohlásil v úterý před soudem Polívka. Ten byl původně souzen pro pokus o vraždu, soud ale po provedení důkazů překvalifikoval čin na těžké ublížení na zdraví.

Kvůli pár drobným podřízl opilec muži na ulici krk, dostal 10 let

Krimi

Ke rvačce došlo loni poslední červencový den na zábavě v Nýrsku v Pošumaví. Polívka se po několika vypitých pivech a panácích začal hádat s jednou z návštěvnic restauračního zařízení, té se následně zastal její manžel.

S Polívkou se začal hádat a pošťuchovat, až Polívka „pro zajištění si ztrácející převahy ve rvačce“, jak píše soud, praštil půllitrem od piva o zem až mu v ruce zůstal střep. Tímto vyzbrojený se vrhl na svého soupeře, zaklekl na něj a jednou ranou mu prořízl krk. Muž pak musel být v nemocnici operován, strávil tam týden na hospitalizaci a dalších pět neděl měl neschopenku.

Polívka se snažil poskytnout poškozenému první pomoc páskem od kalhot, ale na místo se začali sbíhat lidé a podle jedné svědkyně chtěli asi Polívku zmlátit, a proto utekl. Policie ho následně dopadla díky svědkům v nedaleké ubytovně.

Recidivista Polívka má patnáct záznamů v rejstříku a útoku se dopustil tři měsíce po propuštění z předchozího výkonu trestu, šesti let za loupežné přepadení. Podle znalců je jeho resocializace téměř nemožná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám