Hlavní obsah

Na Vysočině někdo otrávil dva orly mořské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci zvířat nalezli v těchto dnech na Vysočině dva otrávené orly mořské a jednu káni lesní. Jeden z orlů byl ještě živý a ochranáři se jej nyní snaží ještě zachránit. Na vině je podle všeho zakázaný jed karbofuran. Psovodka České společnosti ornitologické nyní prochází území nálezu, aby našla případné další návnady či otrávené ptáky.

Foto: Klára Hlubocká, Novinky

Mrtvý orel mořský nalezený u Osové Bítýšky

Článek

Otráveného orla našel myslivec poblíž Osové Bítýšky. „Pravděpodobně jde o orla z páru, který tu nedávno dohledal ornitolog Tomáš Kněžíček. Byl to nový, dosud neznámý pár pro tuto oblast. Druhého orla, zřejmě jeho partnera, jsem během terénní prohlídky pozorovala na místě. V terénu jsme pak dohledali ještě otrávenou káni lesní,“ popsala psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká.

V té samé době se Hlubocké ozval i Petr Mückstein ze správy CHKO Žďárské vrchy, aby ohlásil nález dalšího orla mořského, taktéž na Vysočině, ale tentokrát u obce Benátky u Ždírce nad Doubravou.

„Tento orel byl v čase nálezu ještě živý. Telefonicky jsem dávala instrukce, jak postupovat a pokusit se orla zachránit. Převezli ho do záchranné stanice, kde se pokoušejí mu zachránit život,“ řekla Hlubocká.

Foto: Petr Mückstein, Novinky

Otrávený dospělý orel mořský nalezený u Benátek na Vysočině

Případ už si převzali i policisté. Karbofuran, který traviči dravců nejčastěji používají, hned po požití ochromí nervovou soustavu. Zvířata umírají za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemohou dýchat, roztahují křídla a zatínají pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení. Karbofuran je od roku 2008 v Evropské unii zakázaný. Dříve se používal v zemědělství.

Psovodka Hlubocká v terénu pátrá po otrávených návnadách a jejich obětech s Chesapeake Bay retrívry – psem Vikym a fenou Irbis. Jsou speciálně vycvičení, aby nález psovodce pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby jim nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. Hlubocká je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí.

Foto: Jitka Erbenová, Novinky

Pes Viky a fena Irbis umí v terénu vyhledávat otrávené návnady a jejich zvířecí oběti

Za loňský rok zaznamenali ornitologové 25 otrávených dravců. „Aby se podařilo dopadnout další traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti. V případě nálezu podezřelých uhynulých ptáků může veřejnost pomoci ohlášením. Pokud k trávení dojde v našem okolí a máme informace, které by mohly k usvědčení traviče pomoci, podejme svědectví,“ apeloval ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Sobi zvládají přežvykovat potravu i ve spánku

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám