Hlavní obsah

Na tělech nebyly známky po zásahu elektrickým proudem, napsali Egypťané

Právo, Novinky, ok, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudního stání s Petrem Kramným (37), který je obžalován z vraždy své manželky a dcery. V úterý soudkyně Renata Gilová četla listiny a důležité důkazy v případu. Egyptský protokol například uvádí, že manželka s dcerou nezemřely po zásahu elektrickým proudem. Před polednem Gilová jednání ukončila a odročila na středu 23. září.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný přichází v úterý do soudní síně.

Článek

11:50 - Advokátka Rejžková po jednání novinářům řekla, že novému znalci položila několik otázek, které ale odmítla prozradit s tím, že se je dozví příští středu.

Vyjádřila se rovněž k dnešnímu líčení. Je údajně ráda, že u soudu zazněly zprávy z Egypta, které zatím veřejnost neměla možnost slyšet a hovoří ve prospěch Kramného. „Alespoň vy (novináři) jste si mohli udělat svůj názor na celou kauzu. Já jsem přesvědčena o naprosté nevině mého klienta,“ konstatovala Rejžková.

11:39 - „S ohledem na to, že další svědek je volán na příští středu, hlavní líčení se přerušuje do 23. září, pokračovat se bude v 9 hodin,“ řekla soudkyně a jednání ukončila.

11:36 - Soudkyně oznamuje, že soudu byl v pondělí předložen další posudek obhajoby v oboru elektrotechniky. Znalec je předvolán na příští týden.

11:15 - Předsedkyně senátu rekapituluje pojistné smlouvy, které byly uzavřeny na jméno Moniky Kramné. Vyjmenovává druhy pojistek a pojistné částky. „Pokud chcete něco podrobněji, tak si řekněte," upozorňuje Petra Kramného. Uzavřených pojistek je celá řada.

11:13 - Soudkyně čte výsledky finančního šetření poměrů Moniky Kramné na základě požadavku policie. Z protokolů vyplývá, že vyšetřovatelé se zajímali o informace ze strany všech pojišťoven, které působí na českém trhu, a oslovili také společnosti poskytující úvěry, stavební pojišťovny, Exekutorskou komoru a podobně.

11:09 - „Toto je všechno ze svazku 17. Budete žádat přečtení něčeho z předložených listin," ptá se soudkyně. Státní zástupce nežádá, Kramný žádá soud o přečtení materiálů ohledně finančního šetření.

11:02 - Další složka obsahuje například dokumenty úřadu práce, společnosti Hyundai, kde byl Kramný zaměstnaný, či třeba zprávu o pověsti, vystavenou karvinským magistrátem. Soudkyně rekapituluje také dokumenty Policie ČR, například usnesení o zahájení stíhání Petra Kramného z trestného činu křivé obvinění, sdělení vazební věznice k chování obžalovaného, opis z rejstříku trestů, a mnoho dalších listin.

10:55 - Další svazek listinných důkazů už obsahuje dokumenty z České republiky, například zápisy z pojišťovny, ale také například CD s televizními reportážemi.

10:38 - Soudkyně vyhlásila krátkou přestávku.

10:37 - Soudkyně vyzývá Kramného, aby se vyjádřil k důkazům, které si výslovně vyžádal přečíst. Kramný se vyjádřit nechce, soudkyně tedy bere do rukou další z mnoha šanonů a pokračuje v rekapitulaci dalších listinných důkazů. Materiály obsahují především fotodokumentaci z Egypta.

10:30 - Soudkyně stále pokračuje ve čtení dokumentů z Egypta, které obsahují již známé informace z nálezu mrtvých těl v hotelovém pokoji. Jeden z dokumentů je velmi detailní, obsahuje rozmístění nábytku i osobních věcí členů rodiny.

10:17 - „Je nepravděpodobné, že k úmrtí došlo po zásahu elektrickým proudem," píše se v dalším dokumentu egyptských vyšetřovatelů, který si česká strana vyžádala formou právní pomoci. Vyloučit to ale prý nelze.

10:05 - Jeden z dokumentů egyptských vyšetřovatelů konstatuje, že na tělech mrtvých nebyly shledány známky po zásahu elektrickým proudem. Soudní znalec, kterého na zkoumání přizvala Policie ČR však uvedl, že příčinou smrti je selhání srdce při zásahu elektrickým proudem. [celá zpráva]

9:56 - Další egyptský policejní protokol konstatuje, že proti podezřelému Kramnému nejsou důkazy opravňující k pokračování vedení trestního řízení.

9:47 - Listiny z Egypta obsahují informace, že na tělech nebyly shledány žádné známky násilí. „Nelze vyloučit otravu, i když to vyšetřování neprokázalo," píše se v jednom z dokumentů, které soudkyně čte. ”Nebyla prokázaná žádná toxická látka ve vnitřnostech obětí," píše se v pitevní zprávě z Egypta.

9:36 - Soudkyně Gilová čte tak rychle a tiše, že jí lze jen stěží rozumět. Novináři v soudní síni napínají uši, aby zachytili co nejvíce informací. Gilová čte prvotní zápis egyptských policistů, který obsahuje popis pokoje, kde se nacházela těla, ale i to, co měly žena a dítě na sobě.

9:30 - Petr Kramný žádá přečtení některých překladů dokumentů z Egypta. Soudkyně bude číst.

9:25 - Soudkyně listuje ve spisu a říká, co obsahují listinné důkazy. Jde například o listiny s výsledkem vyžádání právní pomoci z Egypta a různé zprávy policie a státního zastupitelství. Soudkyně pouze rekapituluje čísla stran ze spisu, obsah dokumentů ale nečte. Obsah se bude číst pouze na výslovnou žádost některého z účastníků.

9:11 - Advokátka Jana Rejžková v úterý ráno řekla přítomným novinářům, že v pondělí přinesla na podatelnu soudu nový důkaz. O co jde, není jasné.

9:08 - Třináctý den procesu začal. Soudkyně čte listinné důkazy.

Po dvouměsíční pauze před Krajským soudem v Ostravě minulý čtvrtek krátce vypovídala znalkyně z oboru sexuologie, která uvedla, že Kramný netrpí žádnou deviací. Rodinná známá před soudem odpoledne řekla, že si Kramný vyfotil manželku s dcerou po smrti.

V pátek šokovala veřejnost delegátka cestovní kanceláře, která sdělila, že jako první ohledávala těla Kramných. Požádal ji o to egyptský policista, protože byl ramadán. V pondělí byl citován protokol egyptského patologa, podle kterého Monika s Klárou nezemřely násilnou smrtí, nýbrž na žaludeční nevolnost.

Soudní maratón odstartoval 29. června výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Během následujících dvou týdnů vypovídala rodina obžalovaných i poškozených nebo také znalci z oboru lékařství, kteří potvrdili, že oběti zemřely působením elektrického proudu, a zároveň vyvrátili tvrzení o otravě.

Anketa

Myslíte si, že je Petr Kramný vinen?
ano
84,7 %
ne
15,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám