Hlavní obsah

Na Šumavě utrhl lyžař lavinu, sebrala mu lyže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pokusu o sjezd svahu u Černého jezera poblíž Železné Rudy na Šumavě utrhl lyžař v pátek malou lavinu. I když ho částečně zasypala, vyvázl bez zranění. Pro lyžaře museli vyjet horští záchranáři, informovala v sobotu v tiskové zprávě horská služba.

Foto: Horská služba ČR

Ilustrační foto

Článek

Lavina se v přímé souvislosti s pohybem mladého lyžaře uvolnila kolem 13:00. Podle záchranářů nebyla příliš veliká, ale částečně ho zasypala a sebrala mu lyže. Muž si pak sám stačil přivolat pomoc. „Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat,“ uvedl jeden ze zasahujících záchranářů.

Přestože je Šumava obecně vnímána jako nelavinové pohoří, při běžné zimě se každoročně uvolní několik lavin. I proto má Horská služba Šumava v lavinových katastrech Černého, Čertova a Plešného jezera dva lavinové preventisty, kteří pravidelně lavinovou situaci monitorují.

„Pro kvalitní zásah horské služby v těchto no-go zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Horští záchranáři proto v těchto oblastech pravidelně trénují zásahy a dělají lavinové měření. Upozorňují, že by turisté do těchto míst neměli chodit.

Téměř na celém území Šumavy vyhlásila horská služba v pátek 8. prosince nízký stupeň lavinového nebezpečí. Upozorňuje na možné sesuvy sněhu v lokalitách s výrazným sklonem svahu a s větším množstvím sněhu.

Pod lavinou v Rakousku zahynul český lyžař

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám