Hlavní obsah

Na Štědrý den zemřeli při požárech dva lidé

Právo, ner, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trnávka
Aktualizováno

Dvě oběti si vyžádaly požáry na Štědrý den. Kouřem se udusila žena v Lázech na Svitavsku. Druhou obětí je muž z Petřvaldu na Karvinsku. Celkem v sobotu hasiči zasahovali u 53 požárů, škody jsou odhadovány na více než dva milióny korun.

Článek

Při požáru bytu v Petřvaldu na Karvinsku zemřel 45letý muž. Nadýchal se zplodin a záchranářům už se nepodařilo ho oživit.

K požáru v jednom z přízemních bytů v kolonii Pokrok na Prostřední ulici došlo v 16.40 hodin. „Z bytu vycházel dým, hasiči museli dveře násilím otevřít a v obýváku našli ležet pětačtyřicetiletého muže,“ popsal zásah karvinský policejní mluvčí Miroslav Kolatek. Hasiči vynesli mužovo tělo před dům a pustili se do oživování.

V resuscitaci pak pokračovali i přivolaní záchranáři. „Obnovit činnost srdce se bohužel u pacienta nepodařilo, ke zjištění příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva,“ uvedl zastupující mluvčí moravskoslezských záchranářů Ladislav Lang.

Požár bytu se podařilo hasičům lokalizovat a uhasit během hodiny. Proč začalo hořet, zjišťují hasiči i policisté. „Škoda, kterou požár způsobil, byla stanovena na 100 tisíc korun,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster.

Požár domku na Svitavsku

V poledne na Štědrý den zasahovali dobrovolní hasiči v Lázech u městečka Trnávka na Svitavsku, kde hořelo v rodinném domku. Našli v něm mrtvou ženu. Zřejmě se udusila zplodinami.

„Předběžný závěr vyšetřování byl, že požár vznikl od svíčky na adventním věnci. Žena se zřejmě sama pokoušela požár uhasit,“ řekla mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hořelo v jediné místnosti, v domě byla puštěná voda, žena hasila požár kbelíky.

„Pro ženu byl pravděpodobně osudový silný a jedovatý kouř,“ dodala mluvčí.

 Hasiči zachránili 22 lidí

"Během celého Štědrého dne hasiči při svých zásazích zachránili 22 lidí," uvedla hasičů Ivana Svitáková. Jen mezi 17. a 22. hodinou, kdy ve většině rodin vrcholí vánoční veselí, na stolech hoří svíce a stromečky zdobí prskavky, hasiči likvidovali 14 požárů. Celkový počet 53 požárů o Štědrém dnu je za posledních deset let čtvrtý nejvyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám