Hlavní obsah

Na smyšlený příběh o sirotcích vybral spolek milion, případ vyšetřuje policie

– Praha

Pražští policisté se začali zabývat příběhem o sirotcích, na jehož základě dobročinný spolek vybral od lidí milion korun. Příběh o tom, že jim při autonehodě zemřeli rodiče, si chlapci vymysleli. Peníze dostanou dárci zpět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Evidujeme přes 1200 dárců, kteří na účet zřízený k tomuto účelu zaslali v součtu více než milion korun. Všechny peníze, které byly zaslány dárci na účet, kriminalisté zajistili,“ informoval mluvčí policie Jan Daněk.

O peníze lidé nepřijdou. Policie je vyzývá, aby se ozvali na telefonní číslo 703 823 750 (751 nebo 752). Tam jim policisté sdělí, jak mají postupovat dále.

Srdcervoucí příběh o trojici sirotků je smyšlený, peníze se budou vracet

Domácí

Daněk zdůraznil, že v případu nepadlo žádné obvinění. Případ je vyšetřován jako trestný čin podvodu, případnému pachateli hrozí až osm let vězení.

Měl krást

Chlapci ve věku sedm, 10 a 17 let si příběh, že při nehodě přišli o rodiče, vymysleli. Nejstarší chlapec se údajně pokusil postarat se o mladší sourozence, neboť chtěl zabránit tomu, aby skončili v dětských domovech.

Alarmující na příběhu měla být skutečnost, že se o trojici nezletilců bez příbuzných nezajímali ani policisté, kteří nejstaršímu chlapci měli sdělit informaci o úmrtí rodičů, ani Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD).

Neutěšený stav tak prý vyšel najevo v okamžiku, kdy si nejstarší ze sourozenců našel brigádu, z níž chtěl uživit sebe i bratry. Jelikož si nevydělal dost, pokusil se v restauraci, v níž pracoval, ukrást jídlo. Po dopadení se svěřil se svým srdceryvným příběhem, který spolek zveřejnil. Referovala o něm některá média a mnoho lidí neváhalo chlapcům přispět. Média se později omluvila.

V pondělí odpoledne vyšlo najevo, že vše bylo jinak. Rodiče žijí, při autonehodě nezemřeli.

„Je nám to velice líto, ale bohužel se celá tahle věc nestala. My jsme chlapcům uvěřili historku o tom, že jim umřeli rodiče. Načapali jsme jednoho z nich, jak krade, a on nám řekl, že krade, protože nemají peníze na jídlo, a že jim umřeli rodiče. Bohužel, a to je naše pochybení, jsme si neověřili informace a chlapcům jsme uvěřili, chtěli jsme pomoct,” uvedla předminulý týden Eva Ptáčková ze Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11

Reklama

Výběr článků

Načítám