Hlavní obsah

Na silnicích loni zemřelo výrazně více dětí

• Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Při loňských dopravních nehodách zemřelo téměř dvojnásobně více dětí do 15 let než v roce 2017. Loni jich zemřelo 19, předloni deset. Celkem loni na českých silnicích zemřelo 565 lidí, což je o 63 víc než v roce 2017.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda vlaku s autem na Domažlicku, kde loni v létě zemřelo dítěVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Je to obrovské číslo a velký nárůst proti roku předcházejícímu,” komentoval počet dětských obětí šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Ze zmíněných 19 dětských obětí jich 11 zahynulo jako spolujezdci při nehodách a dalších 8 byli chodci. Většinu nehod, při nichž umírali děti, zavinili řidiči. Dítě  chodec je viníkem jedné.

A právě i počet obětí z řad chodců také narostl, a to o 17, tedy o více než 21 procent ve srovnání s rokem 2017. Zahynulo jich celkem 113.

„Z těch usmrcených dětí je jedenáct spolujezdců, což je spojeno s tím, že jsme v roce 2018 zaznamenali větší počet fatálních nehod s vyšším počtem usmrcených, při kterých byly i samotné děti,“ odvětil Lerch na dotaz Práva, kde vidí hlavní příčiny tak tragických následků u dětských obětí.

Děti nebyly viníky nehod

Zbylých osm dětí zahynulo jako chodci a v drtivé většině případů opět nikoli svou vinou.

„Zpravidla bylo zavinění na straně řidiče motorového vozidla, který takové dítě přehlédl, což je spjato s nepozorností řidičů, na kterou dlouhodobě upozorňujeme,“ podotkl ředitel dopravní policie s tím, že pouze v jediném případě tragickou nehodu zavinilo samo dítě.

I když podle Lercha policie v rámci dopravní výchovy učí děti tomu, jak se chovat v silničním provozu, problém je spíše na straně dospělých.

„Jak se ukazuje, těmi viníky nejsou děti. Tady je potřeba apelovat na rodiče s tím, že oni zodpovídají za jejich bezpečnost, zejména v případě, jsou-li děti spolujezdci v autě,“ dodal Lerch.

Z policejních statistik vyplývá, že nejčastěji umírali předškoláci. Z devatenácti dětských obětí jich osm nemělo ještě ani 6 let, sedm bylo ve věku od 10 do 14 let a čtyři děti měly šest až devět roků.

Nejčastější příčinou je nepozornost

„Zaznamenali jsme výrazné zhoršení těch nejzávažnějších následků,” řekl dále ke statistikám Lerch.

Počet nehod i jejich následky ovlivnilo podle něho hlavně chování účastníků silničního provozu, nejčastější příčinou je nepozornost řidiče. „Nepozorný řidič je tím největším fenoménem doby, který se podílí na dopravních nehodách,” řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám