Hlavní obsah

Na Přerovsku se srazily vlaky, doprava na Ostravu je zastavena až do večera

– Prosenice • Aktualizováno

Ve stanici Prosenice na Přerovsku se v noci na pátek srazily dva nákladní vlaky. Tři vozy jsou vykolejené, nehoda poškodila také troleje. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda podle aktuálních údajů Drážní inspekce dosahuje 21 milionů korun.

Foto: Drážní inspekce, Novinky

Po srážce vlaků vykolejily čtyři vagony a jedna z lokomotiv.

Článek

Srážka zastavila provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu, obnoví se zřejmě až v pátek v podvečer.

Vlaky se srazily ve čtvrtek ve 22:55, oznámila Správa železnic.

„Následkem nehody došlo k vykolejení tří vozů, poškození lokomotivy nákladního vlaku a trakčního vedení. Událost se obešla bez zranění,” uvedla na Twitteru.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se srazil nákladní vlak Nex 43404 s vlakem Pn 52479 na výhybce.

„Vzhledem k jízdě vlaků ve stejném směru se jednalo o boční srážku. V jejím důsledku vykolejily čtyři vozy a lokomotiva vlaku Nex 43404. Byla také poškozena trakční podpěra,“ sdělil Právu mluvčí.

Foto: Drážní inspekce, Novinky

Trať zůstane po nehodě uzavřena nejméně do večera.

„Celkové škody na místě mimořádné události byly odhadnuty na 21 milionů korun, z toho deset milionů na trati a 11 milionů na vlacích. Podle informací, které mám, dva souběžně jedoucí vlaky se srazily v prostoru výhybky, v důsledku této srážky došlo k vykolejení jednoho z vlaků, jednalo se o boční srážku,” uvedl mluvčí Drážní inspekce.

Okolnosti nehody se v tuto chvíli vyšetřují. „Budeme zjišťovat, jak probíhal provoz na té trati, jak byla zabezpečena, jak strojvedoucí řídili a zda plnili všechny své povinnosti. V tuto chvíli je šetření teprve na začátku, budeme všechny tyto okolnosti, tedy jak technickou stránku, tak i lidský faktor, zjišťovat,” doplnil mluvčí inspekce.

Vlaky se řídí novým jízdním řádem. Změnily se časy i dopravci

Ekonomika

Nehoda přerušila provoz mezi stanicemi Prosenice a Lipník nad Bečvou, místo vlaků zde jezdí náhradní autobusy, vyplývá z webu Českých drah.

Pendolina nepojedou v celé své trase, cestující mají použít následné spoje, uvedly dráhy na webu. Nákladní vlaky podle firmy patřily jiným dopravcům.

Foto: Drážní inspekce, Novinky

Po srážce vlaků vykolejily čtyři vagony a jedna z lokomotiv.

„Termín obnovení provozu budeme upřesňovat podle průběhu vyšetřování mimořádné události a podle postupu následných opravných a odklizovacích prací,” napsaly České dráhy.

Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová poté upřesnila, že by se v odpoledních hodinách mohl provoz obnovit po jedné koleji. „Záležet to bude na tom, jak se podaří odklidit následky nehody,” řekla ČTK mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám