Hlavní obsah

Na pomník Vlasovců někdo nasprejoval nacistický symbol

Praha

Policie prověřuje posprejování památníku Vlasovců v pražských Řeporyjích. Na desku někdo načmáral symbol nacistů SS. Starosta Pavel Novotný oznámil, že sprejer je zachycený na kamerách.

Foto: Policie ČR

Posprejovaná cedule Vlasovců

Článek

Nápis na pamětní desce připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády se objevil ve čtvrtek večer po desáté hodině.

„Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ uvedla pražská policie.

Zastupitelstvo Řeporyjí schválilo pomník padlým vlasovcům

Domácí

Podle Novotného bylo místo do hodiny po zjištění zadokumentováno a technické služby nápis okamžitě odstranily. „Pomník má různá bezpečnostní a výrobní tajemství, šéf technických služeb jej za minutu uvedl do stavu důstojného výročí konce II. světové války,“ napsal Novotný na Twitteru.

Zmínil také, že má tři videa, kde je podezřelý zachycen. Záznamy nezveřejnil.

Památník vznikl v Řeporyjích loni v dubnu, podle dřívějších informací stála pamětní deska 153 000 korun. Na desce je vyryt citát z knihy Souostroví gulag Alexandra Solženicyna „Zdali všichni Češi pak pochopili, kteří Rusové zachránili jejich město?" Další krátký text pak připomíná Pražské povstání a 300 vlasovců, kteří při něm padli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám