Hlavní obsah

Na otce miliardáře Janečka ušili podvod

Právo, Patrik Biskup

Otec miliardáře Karla Janečka investoval před pěti lety milióny korun do developerského projektu, který počítal s výstavbou desítek rodinných domů ve Vejprnicích u Plzně. Dodnes není v zemi kopnuto a Karla Janečka st. (64) teď čekají soudní třenice s obchodním partnerem, který ho chtěl údajně okrást.

Foto: Petr Horník, Právo

Miliardáři Karlu Janečkovi (na snímku) se nepodařilo ochránit jeho otce před soudními třenicemi.

Článek

Před plzeňským soudem ve středu stanuli bývalý zmocněnec společnosti Vejprnice – Pod Hájíčkem Ladislav Vaněček (37) a projektant Miloš Chládek (67). Podle státní zástupkyně se pokusili z Janečka vylákat podvodem téměř dva milióny korun. Obvinění souvisí s převodem společnosti Vejprnice – Pod Hájíčkem právě Janečkovi. Ten ji získal v dubnu 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Devět měsíců po převzetí firmy Vaněček  poslal Janečkovi projektovou dokumentaci na výstavbu 32 rodinných domů datovanou rokem 2011 s tím, že mu ji zapomněl předat a že její vyhotovení nebylo ještě zpracovateli uhrazeno. Po Janečkovi chtěl zaplatit bezmála dva milióny korun.

Vaněček po mně chtěl projekt s autorizačním razítkem, které já nemám. Zdůvodnil to tím, že to potřebuje do archivu pro předání firmy. Tak jsem mu ho zajistil
Miloš Chládek, projektant

Podle žalobkyně to ale bylo tak, že si Vaněček u Chládka nechal v listopadu 2012 narychlo vypracovat projekt pro ohlášení staveb více než třiceti rodinných domů, který byl nekvalitní, nepoužitelný a bez patřičných náležitostí. „Ten antedatoval a poslal ho poškozenému společně s falešnou objednávkou, smlouvou o dílo a fakturou na 1,9 miliónu korun,“ píše se v obžalobě.

Předání bylo rychlé

Vaněček u soudu řekl, že Janeček byl z počátku jako externí investor, který nikde oficiálně nefiguroval.  „Společnosti Vejprnice – Pod Hájíčkem půjčil 12 miliónů korun na nákup pozemků a realizaci výstavby domků. Smlouva o půjčce byla, tuším, na tři roky s ročním úrokem 12,5 procenta. Za první rok jsem mu úrok splatil, ale protože se pořád nestavělo kvůli problémům s územním rozhodnutím, dostali jsme se do dluhů a společnost převedli na firmu JK EU Invest pana Janečka,“ vypovídal Vaněček s tím, že Janeček měl v zástavě pozemky, které za jeho půjčené peníze zakoupila společnost Vejprnice – Pod Hájíčkem na výstavbu domů.

„S tím předáním firmy to bylo všechno hrozně narychlo. Vyprojektované domy od Chládka jsem měl uložené někde v garáži v krabici a pak na ně zapomněl. Našel jsem je až při stěhování do Prahy. Zjistil jsem, že nemají autorizační razítko od architekta, a tak jsem chtěl po Chládkovi, aby zjednal nápravu,“ řekl Vaněček.

Stavět nemůže

Do tří týdnů mu pak Chládek dodal dokumentaci 32 rodinných domků, která měla kulaté razítko od architekta Luďka Šamšuly. „To jsem vzal a poslal panu Janečkovi i s fakturou na 1,9 miliónu korun,“ prohlásil Vaněček. Chládek před soudem uvedl, že za projekt k domkům zaplatil Šamšulovi 30 tisíc korun.

„Vaněček po mně chtěl projekt s autorizačním razítkem, které já nemám. Zdůvodnil to tím, že to potřebuje do archivu pro předání firmy. Tak jsem mu ho zajistil,“ sdělil Chládek s tím, že Vaněček mu dlužil téměř dva milióny za původní projektovou dokumentaci domů.

Hlavní líčení pokračuje v prosinci, soudkyně chce vyslechnout Janečka, kterého zastupuje zmocněnec, advokát Jan Kocina. Janeček získal ovládnutím firmy Vejprnice – Pod Hájíčkem 2,5 hektaru pozemků, na kterých ale zatím stavět nemůže. Městský úřad v Nýřanech totiž na konci roku 2012 zastavil územní řízení o umístění stavby kvůli vadám v podané žádosti. „Tento stav nadále trvá,“ potvrdila včera Právu pracovnice odboru výstavby nýřanské radnice Anna Říhová.

Reklama

Výběr článků

Načítám