Hlavní obsah

Na Orlickoústecku se po deštích sesunula půda, silnice je uzavřena

Běstovice

Kvůli nestabilitě podloží byla na Orlickoústecku, nedaleko obce Běstovice ve směru na Skořenice, uzavřena silnice druhé třídy 316. Kvůli silným přívalovým dešťům tu došlo k razantnímu sesuvu půdy. Silnici kvůli vysokému riziku dalšího sesuvu bylo nutné uzavřít.

Foto: KÚ Pardubického kraje

Místo sesuvu nedaleko Běstovic na Orlickoústecku

Článek

„Po sesuvu půdy se tu vytvořil kráter o hloubce asi pěti metrů. Jeho vzdálenost od silnice je asi dva a půl metru s tím, že geotechnik určil vysokou pravděpodobnost dalšího neřízeného sesuvu zeminy. Tento sesun by mohl významně ohrozit bezpečnost, a proto jsme přistoupili k uzavření silnice,“ uvedl náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vytíženou silnici, bude situace provizorně řešena zjednosměrněním komunikace. Do té doby budou zavedeny objízdné trasy.

„Příkop na druhé straně od propadliny se zasype a vytvoří se provizorní komunikace v délce asi 80 metrů. Úplná uzavírka komunikace proto bude maximálně do příštího týdne do pátku. Rádi bychom to ale urychlili,“ doplnil náměstek.

Česko večer zasáhnou bouřky. Budou silnější, než se čekalo

Domácí

V místě, kde došlo k sesuvu, bylo před 40 lety těžební místo. „Bohužel zpětně nezjistíme, jestli bylo zajištěno tak, jak mělo,“ uvedl Kortyš. Až do hloubky osmnácti metrů jsou navíc na místě štěrkopísky, které jsou značně nestabilní. „Intenzivní deště už půda nestíhala vsáknout a několik kubíků půdy odcestovalo pryč,“ podotknul Kortyš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám