Hlavní obsah

Na odstranění makléřky si najala vraha Jonákové. Soud jí uložil podmínku

Plzeň
Aktualizováno

Tříleté vězení podmíněně odložené na pět let ve středu uložil Krajský soud v Plzni Daniele Veselé za přípravu vraždy její známé. Realitní makléřku chtěla nejprve připravit o peníze a pak ji zlikvidovat. K tomu si najala známého gangstera Alexe Abadona (49), který byl v minulosti odsouzen například za zorganizování vraždy manželky majitele Discolandu Sylvie Ivana Jonáka.

Daniela Veselá u soudu (29. listopadu 2022)Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Muž ale nabídku odmítl, zájem jen předstíral a nahrané hovory, kde ho žena k vraždě instruovala, pak předal policii.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se hned po verdiktu na místě odvolal.

„Vycházeli jsme zejména z nahrávek na záznamovém zařízení, které měl Alex Abadon při schůzkách s obžalovanou u sebe a kde jej žena opakovaně instruuje, jakým způsobem má vraždu provést,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Šlo o velmi naivní plánování.
Jan Hostaš, soudce

Obžalované hrozil až výjimečný trest. „Zohlednili jsme to, že čin nebyl dokonán a ani o něj nebyl učiněn ani pokus. Navíc šlo o velmi naivní plánování. Nakonec jsme rozhodli, že lze ještě na obžalovanou působit podmíněným trestem vzhledem k její dosavadní bezúhonnosti. Jde o samoživitelku, která má dvě malé děti. Myslíme si, že samotné projednání věci před soudem a pobyt ve vazbě na ni může působit výchovně,“ konstatoval soudce.

Veselá před soudem vinu odmítla. „Byly to jen hloupé řeči. Já bych nikdy nic takového neudělala. Šlo jen o nechutný rozhovor s panem Abadonem. Vzrušovala ho myšlenka, že mu k něčemu takovému dávám instrukce. Tvrdil mi, že chce zase zažít pocit gangstera. Chtěl, aby to bylo jako doopravdy, proto požadoval mluvit o někom reálném, koho nemám ráda,“ vypovídala Veselá s tím, že z muže měla strach kvůli jeho kriminální minulosti.

Podle spisu měla Veselá kontaktovat Abadona loni v květnu a následně mu předala instrukce ohledně vraždy 50leté ženy. „Při osobním setkání mu nejprve předala informace k jejímu dennímu režimu a následně mu ukázala místo jejího bydliště a zaměstnání,“ uvedl žalobce.

Měla najmout vraha Jonákové. Byly to jen hloupé řeči, tvrdí obžalovaná

Krimi

Podle něj mu dále sdělila telefonní číslo na poškozenou a informovala ho o jejích majetkových poměrech, a to včetně částek na jejím soukromém i firemním účtu, které dosahovaly celkem jedenácti milionů.

Tělo mělo skončit zalité v betonu

Obviněná žena pak po Abadonovi požadovala, aby makléřku před vraždou přinutil pod pohrůžkou, že ublíží jejímu synovi, převést peníze z obou účtů na konto, které si měl k tomuto účelu zřídit.

„Dále ho instruovala, jak se má těla zbavit. Doporučovala mu, aby jeho části zalil do betonu a hodil do vody. Při té příležitosti ho vzala k zatopenému uhelnému dolu na Sokolovsku, který popsala jako vhodné místo, protože je stále napouštěn a má dno tvořené jílem, který části těla pozře,“ konstatoval státní zástupce.

Podle něj Veselá najatého muže dále poučovala, jak vraždu správně provést, aby nikde nezůstalo jeho DNA, a také jej upozornila, že musí zničit mobilní telefon oběti. Jako odměnu nabídla Abadonovi 60 procent všech peněz, které od poškozené získají.

„Muž ale úmysl zabít poškozenou pouze předstíral a její jednání oznámil policii,“ uzavřel žalobce.

Veselá před soudem tvrdila, že Abadon po ní chtěl například sehnat vařiče drog nebo ho seznámit s někým, kdo by s ním obchodoval se zbraněmi. „Říkal, že jsem jeho jediná spřízněná duše, že si se mnou může o všem povídat. Vyprávěl mi, co všechno prováděli s Jonákem a na co všechno policajti nepřišli. Když jsem mu ale nic nedojednala, tak byl na mě vzteklý. Bála jsem se ho,“ sdělila dále obžalovaná žerna.

Poškozená: Netuším, co ji k tomu vedlo

Makléřka, která měla být obětí, Právu řekla, že si dodnes klade otázku, proč zrovna ona. „Netuším, co ji k tomu vedlo, jaký měla motiv. Pořád se s tím těžko vyrovnávám. Ono je něco jiného, když takové věci čtete k detektivkách, a jiný pocit máte, když se to v reálu týká přímo vás,“ řekla Právu poškozená. Uvedla dále, že obžalovanou zná jak pracovně, tak i soukromě.

„Nikdy jsme mezi sebou neměly žádný závažný konflikt. Vídat jsme se spolu přestaly někdy loni, když mé firmě dlužila peníze za nájem. Sepsaly jsme jen uznání dluhu, ani jsem po ní ty peníze nijak nevymáhala, protože jsem věděla, že nic nemá. Přestaly jsme se stýkat a asi půl roku nato se stalo tohle,“ pokračovala poškozená.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniela Veselá u soudu (29. listopadu 2022)

Přiznává, že ji šokovalo, kdo měl vraždu spáchat. „Když jsem se to dozvěděla, tak mně opravdu nebylo dobře. Člověka s takovou kriminální minulostí jsem opravdu nečekala. To se opravdu mohlo stát cokoliv,“ uzavřela žena.

Alex Abadon, ještě pod rodným jménem Josef Vrabec, dostal v roce 1997 za zorganizování vraždy Ludviky Jonákové 15 let vězení. Na svobodu se dostal po podmínečném propuštění v únoru 2005. To si také změnil jméno.

Už za dva měsíce ale společně s dalšími dvěma komplici přepadl a okradl o peníze podnikatele v Brně, kterému prostřelil samopalem obě kolena. Za to byl v roce 2006 jako zvlášť nebezpečný recidivista odsouzen na 10,5 roku do vězení.

Zemřel spolumajitel Discolandu Sylvie Ivan Jonák

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám