Hlavní obsah

Na nudapláži kradl kolo, pak se rval. Dostal rok vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl dva týdny na svobodě po propuštění z vězení a nenapadlo ho nic lepšího než ukrást kolo na nudistické pláži u Brněnské přehrady. Nepočítal ale, že místní koupající se budou na zloděje nadmíru hákliví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zloděj tak nejen skončil bez kola, ale navíc byl zásluhou nudistů zadržen a do příjezdu strážců zákona se krčil pod lavičkou obklopen naháči. Za krádež a výtržnictví dostal ve čtvrtek šestadvacetiletý muž u brněnského městského soudu rok vězení.

Ačkoli celý příběh zní jako vystřižený z legendárních komedií o četnících ze Saint Tropez v čele s Luisem de Funésem, realita tak veselá rozhodně nebyla. Zloděj kola se totiž nečekaně zuřivě bránil a muže, který jej na útěku jako první zastavil, dokonce zranil.

Skupina nudistů pronásledovala v Brně zloděje kola

Krimi

Na populárním brněnském Prýglu se čerstvě propuštěný kriminálník potloukal na začátku srpna. Do oka mu tam padlo kolo opřené o živý plot u nudistické pláže.

„Neměl jsem na jídlo ani na bývání, kolo nebylo přivázané, tak jsem ho sebral, že ho prodám v nějakém bazaru. Jenže lidi si toho všimli, tak jsem to kolo položil,“ popsal odsouzený u soudu.

Aby zloděj jen tak odložil kolo a beztrestně odkráčel pryč, odmítl jeden z návštěvníků pláže.

Jako z grotesky. Zloděj utíkal stanicí Můstek, na protijedoucích eskalátorech mu došly síly

Krimi

„Byl jsem tam se známýma a najednou slyším křik: Krade kolo, krade kolo! Mně v minulosti taky kolo ukradli, tak jsem si řekl, že ho musíme zastavit. Rozběhl jsem se kolem vody k bufetu a doběhl jsem ho až před stánkem, to už byl bez kola. Zastoupil jsem mu cestu a křičel jsem na něj, že tu zůstane,“ popsal zasahující rekreant.

Jenže mladý muž, který už má pět záznamů v rejstříku trestů a naposledy byl ve vězení za krádež a loupež, se nehodlal zastavit a pokorně čekat na trest.

Zlomil mu palec

„Začal na mě naskakovat, chytil mě za vlasy a začal se mnou smýkat, bil mě do hlavy. Já jsem se ho snažil vecpat mezi lavičky a zpacifikovat ho, což se podařilo, ale on mě přitom asi přišlápl nohu. Mám zlomený palec na noze,“ svěřil se napadený. Vzhledem k tomu, že jako živnostník si vydělává prací ve výškách, znamená pro něj zlomený palec a berle velkou komplikaci.

„Měl jsem strach, že mi chce ublížit, tak jsem ho chytil za vlasy a dával mu údery. Ale nevybavuji si, že bych mu nějak ublížil. Nakonec mě srazil pod lavičku. Je mi líto, že má takové zranění, a omlouvám se. Odseděl jsem si nějaký roky a v hlavě mám vsugerované, že se musím bránit. Doufám, že už se v životě nepotkáme a že to s tou nohou dobře dopadne,“ řekl obžalovaný poraněnému muži.

Muž v Praze přivázal kolo za čtvrt milionu a šel nakupovat. Zloděj mu ho ukradl

Krimi

Sám se pak nezapomněl politovat. „Víte, taky nemám lehký život. Venku jsem moc dlouho nevydržel, dá se říct, že jsem byl závislý na drogách, chtěl jsem zkusit začít nový život, ale nepovedlo se. Lituji, že se tohle stalo, že jsem si nenašel práci, chtěl jsem se začlenit do normálního života, ale bylo to pro mě těžký. A určitě hodlám vést v budoucnu řádný život,“ přemítal nad svým osudem.

Státní zástupce nebyl mudrováním obžalovaného nijak obměkčen. „Je to protřelý kriminálník, opakovaně napadl poškozeného údery do hlavy, nebyla to žádná sebeobrana,“ řekl žalobce.

„Doznal se a lituje, nehodlá to již opakovat, žádá o shovívavost při ukládání trestu,“ oponoval obhájce.

„Já bych si navrhnul půl roku ve vězení,“ nabídl kriminálník.

Zloděj se vrátil do prodejny v Tachově ve chvíli, kdy tam vyšetřovala kriminálka

Krimi

Soudce Ivo Zummer nakonec zlodějovo počínání ohodnotil rokem ve vězení. „Zohlednil jsem doznání, což byla jediná polehčující okolnost. Činu se dopustil ze zištných důvodů a velmi krátce předtím byl propuštěn z vězení,“ konstatoval Zummer.

„S trestem souhlasím, neodvolávám se,“ přijal verdikt zloděj. Stejně se na věc díval i státní zástupce, verdikt je pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám