Hlavní obsah

Na Krnovsku se převrátil kamión, uhynulo 500 kuřat a slepic

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov

Neobvyklou záchrannou misi si v úterý ráno připsali hasiči z Krnovska. Zachraňovali 5400 slepic, kuřat a kohoutů z havarovaného polského kamiónu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pět set ptáků nehodu nepřežilo.

Článek

K nehodě kamiónu došlo na silnici I/57 v lokalitě zvané Burkvíz, která patří k Městu Albrechtice, krátce po 6. hodině. Auto převáželo ve směru na Krnov drůbež, když řidič z dosud nezjištěných příčin vyjel ze silnice a vyvrátil auto do příkopu. Zatímco šoférovi se nic nestalo, asi pět set kuřat a slepic nehodu nepřežilo.

„Kamión ležel na pravém boku mimo silnici, neunikaly z něj žádné provozní kapaliny, pouze z útrob byl slyšet zděšený křik tisíců nadmíru vystrašených ptáků a k tomu byl i cítit jejich specifický odér,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že drůbež byla převážena v bedýnkách po šesti až deseti kusech v několika vrstvách nad sebou.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Převrácený kamión s drubeží

Do záchrany kuřat se pustili hasiči z osmi profesionálních i dobrovolných jednotek. „Živá zvířata stačili hasiči přeložit do náhradního kamiónu krátce po 13. hodině,“ sdělil mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Převrácený kamión s drubeží

Dodal, že v boji proti zápachu a hlavně kvůli nahnání čerstvého vzduchu do uzavřených prostor použili hasiči přetlakové ventilátory. „Podle velitele zásahu byli slepice, kuřata a kohouti vystresovaní hlavně na začátku zásahu, pak se zklidnili,“ poznamenal Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Drůbež byla přepravována v malých bedýnkách

Na místo nehody dorazili i zástupci krajské pobočky Státní veterinární zprávy, odvoz uhynulé drůbeže do kafilerie a vyproštění kamiónu, který ležel mimo silnici a dopravě nepřekážel, zajistila podle mluvčího hasičů polská firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám