Hlavní obsah

Na koupališti ve Znojmě se topil chlapec. Seběhli se k němu hned tři lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastná náhoda pomohla, aby se minulé pondělí nestala na koupališti ve Znojmě tragédie. Tonoucího školáka tam zachránili manželé Jana a Petr Kouřilovi, oba lékaři Nemocnice Znojmo, kteří vyrazili k vodě relaxovat. Chlapce úspěšně resuscitovali.

Foto: Archiv rodiny

Znojemští lékaři manželé Kouřilovi.

Článek

„Viděl jsem, že v bazénu nějaký pán usilovně mává, tak jsem tam okamžitě běžel a pomohl vytáhnout bezvládné tělo chlapce z bazénu,“ řekl lékař Petr Kouřil.

Ihned zahájil resuscitaci, protože chlapec měl zástavu dechu i oběhu. „Viděla jsem manžela a hned jsem pochopila, co se děje. Rychle jsem plavala za ním,“ dodala Jana Kouřilová, rovněž lékařka znojemské nemocnice.

„V té chvíli jsme měli jedinou vidinu, a to záchranu chlapce,“ doplnili manželé, kteří se zanedlouho také stanou rodiči.

Chlapci poskytli účinnou srdeční masáž a dýchání ambuvakem. Mezitím se k nim přidala třetí lékařka z ortopedie Nemocnice Znojmo, která rovněž trávila volno na koupališti. U chlapce se podařilo obnovit srdeční oběh a dýchání.

„Chlapce jsme přebírali již při vědomí. Vrtulník jej dopravil na anesteziologicko-resuscitační oddělení Dětské nemocnice Brno. Děkujeme za velmi rychlou a účinnou pomoc. Kolegové byli ve správný čas na správném místě, umí a jsou připraveni poskytnout první pomoc,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Dnes už je chlapec doma u rodiny.

Řidič na Znojemsku nedal přednost autu na hlavní, které řídila opilá žena. Na místě zemřel

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám