Hlavní obsah

Na Hodonínsku našli otrávené orly mořské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Pár uhynulých orlů mořských i s mládětem našli ve čtvrtek na poli na Hodonínsku amatérští ornitologové. V týdnu tam byli nalezeni luňáci červení. Kvůli podezření na otravu případ vyšetřuje policie.

Foto: Česká společnost ornitologická

Ilustrační foto.

Článek

Policie nejdříve potvrdila nález jednoho uhynulého dravce, následně počet upřesnila. „Přijali jsme oznámení o úhynu dravců orlů mořských. Ornitologové nejdříve nalezli uhynulého samce, následně i samici. V hnízdě našli uhynulé mládě. Co bylo příčinou jejich uhynutí, není jasné, bude provedena pitva,“ řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.

Mrtvého orla našel Martin Hrouzek. Na svém profilu na sociální síti uvedl, že samec ležel uprostřed pole. Jeho kamarád pak našel mrtvé mládě v hnízdě. Opodál ležela podle něj i mrtvá samice. Hrouzek uvedl, že „neznámý travič tak vyzmizel celou orlí rodinu“.

Na Klatovsku našli uhynulého luňáka červeného. Policie prověřuje, zda byl otráven

Krimi

Podle ornitologů ptáky pravděpodobně někdo otrávil, a to pesticidem karbofuranem. O několik dní dříve v lokalitě našli i dva mrtvé luňáky červené. Místo poté prohledávala psovodka se speciálně cvičeným psem, který umí vyhledat otrávené návnady i pošlá zvířata. Žádná další ale tehdy nenašla. Do lokality zřejmě zamířila i dnes.

Gašpar Čamlík z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické řekl, že příznaky otravy jsou zaťaté drápy, pták je otočený směrem do země s vykroucenou hlavou, oboje u nalezených ptáků bylo. Kolem podle něj také bývá i mrtvý hmyz, což bylo v jednom u těchto případů. "I to, že uhynula celá rodina nasvědčuje použití jedu a otrávené návnady. Karbofuran je nejrozšířenějším jedem," uvedl Čamlík.

Karbofuran je pesticid, jehož používání je v zemědělství v České republice zakázáno. Působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

Orel mořský patří mezi největší orly. Žije v Evropě a Asii a živí se ptáky a rybami. V minulosti jej lidé hojně pronásledovali a jejich počty se snížily na minimum, od 80. let pomalu rostou. Je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh.

Zvířat otrávených karbofuranem přibývá. V přírodě umírají dravci, šelmy i psi

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám