Hlavní obsah

Na auto bývalého ředitele NP Šumava spadl strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské štěstí v neštěstí měl ve středu v podvečer bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek. Řídil osobní vůz po silnici první třídy z Horní Vltavice na Kubovu Huť, když na přední sklo na straně řidiče dopadl strom. Utrpěl šok a lehká zranění.

Foto: Jiří Mánek, Bez zdroje

Padající strom způsobil škodu především na předním skle automobilu.

Článek

Paradoxně zrovna Mánek se dlouhodobě zasazuje za zásahy proti kůrovci v lesích, a i nyní jako ředitel Turistického spolku Lipenska nabádá majitele lesů ke správnému hospodaření.

„Jel jsem zrovna z práce domů asi šedesátikilometrovou rychlostí a najednou šleh. Ozvala se rána, všude na krku i v obličeji a na hlavě jsem měl střepy,“ popisoval nepříjemný zážitek Mánek.

„Okamžitě jsem zastavil, ale zprvu jsem nevěděl, co se stalo. Napadla mě srnka, ale pak jsem si všimnul třísek na proraženém předním skle. Šel jsem dozadu za auto a uviděl, že tam leží souše o průměru kmenu asi pětadvacet centimetrů. Stačilo to,“ konstatoval.

„Jeden řidič mě objel, další pak ale zastavili a viděli, že mám na ruce a v obličeji krev. Naštěstí to nebylo nic vážného a sám jsem si zavolal policisty na 158. Ti pak kontaktovali záchranku,“ dodal Mánek.

Za ODS bude do Senátu kandidovat exšéf parku Šumava Mánek

Domácí

Skončil v Prachatické nemocnici, kde mu udělali rentgen. „Měl jsem obrovské štěstí, žádné velké zranění. Jen mě bolí hlava, mám límec a drobné trhlinky na kůži. Vyvázl jsem z toho opravdu dobře,“ doplnil ve čtvrtek Mánek.

Ten se jako bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava a nyní jako ředitel Turistického spolku Lipenska angažuje právě v hospodaření v lesích, které jsou napadené kůrovcem.

„Celé mi to potvrzuje, že o lesy je třeba pečovat a nenechávat je hnít ve jménu nějakých ideologií. Zvlášť kolem cest a turistických tras jsou tyto hlouposti ponechávaní stojících stromů k zetlení nebezpečné,“ je přesvědčený Mánek.

„Pokaždé se tím někdo zabývá, až když se něco stane. Prevence schází. My jsme souše za mého vedení kolem cest a turistických tras důsledně odstraňovali, i když si na to aktivisté, kterým je kůrovec vzácnější než lidský život, stěžovali,“ dodal.

Kdyby prý byl správcem lesa u zmíněné silnice, celý by si jej prošel a zkontroloval, zda tam nejsou další stromy, které by mohly spadnout do vozovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám