Hlavní obsah

Myslivec upytlačil v cizím revíru hájeného daňka

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Myslivci z Úboče na Domažlicku se vzpamatovávají z šoku. Dozvěděli se, že jim v revíru řádil pytlák, který obléká stejnou kamizolu. Ve středu v noci tam třicetiletý nimrod z Nýřan na Plzeňsku bez povolení zastřelil daňka, který je od ledna na seznamu hájené zvěře. Když společně se svým komplicem už vyvržené zvíře odváželi v autě z lesa domů, chytila je policie.

Foto: Josef Vrážel

Ladislav Špaček jezdí "pracovně" do Velkých Karlovic několikrát za rok.

Článek

"Šlo o klasický pytlácký nájezd. Bylo to pro nás pořádné překvapení. Toho člověka vůbec neznám. Musel ale vědět, že máme daňky v revíru. Zabil chovný kus, starý mezi třemi a čtyřmi lety s vyvinutým parožím. Po lovci budeme chtít zaplatit nejméně 20 tisíc korun jako škodu," řekl hospodář místního mysliveckého sdružení Řehoř Svatoš.

Stopy po pytlácích nacházeli místní myslivci pravidelně dvakrát, třikrát do roka. "Nikdy jsme ale nikoho nepřistihli. Při pomyšlení, že nám tady vybíjel zvěř kolega, mě mrazí," dodal Svatoš.

Dvojici pytláků zadržela kolem půlnoci policejní hlídka ve Stodě na Plzeňsku. Do rukou se jí dostali náhodou.

"Nebyla to klasická silniční kontrola. Měli jsme udělanou uzávěru v okolí obce, protože v té době došlo k vloupání do obchodu a jeden z pachatelů nám ujel autem. Kontrolovali jsme každé projíždějící vozidlo. Když policisté zastavili řidiče Opelu, všimli si, že na zadní sedačce je v igelitovém pytli zabalená hlava zvířete i s parožím. V kufru potom našli zbytek. Řidič, který měl v autě ještě kulovnici, se přiznal, že daňka zastřelil na Domažlicku," řekl vedoucí policejního oddělení ve Stodě Jiří Velíšek.

V myslivecké jednotě asi končí

Případ převzali policisté ze Kdyně, kteří myslivce vyšetřují pro podezření z trestného činu pytláctví. Odebrali mu zbraň, kterou měl při zadržení u sebe. Další zbraně a zbrojní průkaz musí odevzdat příslušnému správnímu orgánu do doby, než soud vynese definitivní verdikt.

Podezřelý myslivec je registrován v Okresním mysliveckém spolku Plzeň-sever. Jeho jednatel Josef Hlaváč řekl, že o případu zatím nebyl oficiálně informován. "Zpravidla se o těchto věcech dozvídám až u soudu, kam jsme přizván jako znalec myslivosti. Po naší linii s provinilcem zahájíme řízení za porušení stanov a mysliveckého řádu, které může skončit až vyloučením z Českomoravské myslivecké jednoty. To by znamenalo, že takový člověk už nemůže být přijat v žádném mysliveckém spolku," vysvětlil Hlaváč.

Případy, kdy se z přistižených pytláků vyklubou myslivci, jsou podle Hlaváče výjimečné a lze je spočítat na prstech jedné ruky. "Stává se to tak jednou za dva roky," uzavřel jednatel myslivců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám