Hlavní obsah

Muži, který měsíce týral družku, zpřísnil soud trest. Dostal osm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na osm z původních sedmi let zpřísnil v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci trest Patriku Přívarovi (33) z Jihlavy za to, že dlouhé měsíce bil a napadal svoji o dva roky mladší družku. Oproti Krajskému soudu (KS) v Brně, který ho loni 1. listopadu odsoudil za vydírání a výtržnictví, uznal obžalovaného vinným navíc i z týrání osoby žijící ve společném obydlí.

BEZ KOMENTÁŘE: Patrik Přívara u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Není pochyb o tom, že se Přívara na družce po delší dobu dopouštěl fyzického a psychického týrání. Žena v důsledku toho utrpěla újmu na zdraví v podobě mučivých útrap a posttraumatické stresové poruchy, která ji omezovala v běžném způsobu života šest měsíců a jejíž následky pociťovala minimálně do března loňského roku,” řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

„Trest v horní polovině zákonné sazby, která v tomto případě činí pět až dvanáct roků, by se mohl zdát na první pohled přísný. Obžalovaný však spáchal více trestných činů, i když byl v podmínce. Navíc byl v minulosti trestán opakovaně. Při absenci jakýchkoli polehčujících okolností proto osmiletý trest považujeme za přiměřený,“ dodal Lichnovský.

Foto: Petr Marek, Právo

Patrik Přívara u olomouckého vrchního soudu

Přívaru a jeho družku spojoval zájem o pervitin. Ona byla drogová dealerka, on feťák, a tak to dali dohromady. Jenže jejich vztah měl k idylce daleko. Od jara předloňského roku začal muž svou přítelkyni bít a nutil ji, aby se přiznala, „co proti němu kuje“. Četnost napadání se postupně zvyšovala a nakonec už bití a urážky byly takřka na denním pořádku.

Vše vyvrcholilo v říjnu 2014. Obžalovaný svou družku napadl, sešlehal kabelem od nabíječky a pak ji pod pohrůžkou nožem táhl k řece. Tam ji donutil svléknout se, naházel jí věci do vody a žena pak podle obžaloby musela ležet asi 20 minut nahá ve vodě. Když jí nakonec zavolal sám pomoc, byla podchlazená na 34 stupňů, měla zlomeniny kostí v obličeji a po těle četné podlitiny.

Svého jednání Přívara u soudů litoval. Tvrdil, že nad tím, co udělal, nepřemýšlel. Šlo podle něj o vyústění jejich konfliktů. „Zatáhla mě do svých dluhů, okradla mě, otce i mou babičku,“ vysvětloval motiv svého běsnění násilník už u KS. Odmítl však, že by ženu napadal denně a že ji nutil lézt do vody. Prý jí jen řekl, aby se tam zchladila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám