Hlavní obsah

Muže sedmkrát bodl do břicha, vyhodil ho z metra a jel dál. Sebeobrana, hájí se u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem pobodání v metru z letošního ledna se začal v úterý zabývat pražský městský soud. Jiří Felcman (58), který podle obžaloby nožem sedmkrát bodl o dvacet let mladšího muže, tvrdí, že se pouze bránil opilému útočníkovi. Felcmanovi v případě odsouzení hrozí za pokus vraždy až osmnáct let vězení.

Eskorta přivádí Jiřího Felcmana k soudu.Video: Novinky

 
Článek

Podle obžaloby Felcman v polovině ledna po poledni ve vagonu metra linky C po předchozí hádce a strkanici muže bodl vystřelovacím nožem celkem sedmkrát do břicha, pak ho z metra vyhodil a pokračoval dál v jízdě. Muž přežil jen díky včasné operaci. Felcmana zadržel pracovník metra na další zastávce. Jako nemajetkovou újmu a bolestné požaduje pobodaný po Felcmanovi celkem 150 tisíc korun.

Záběry po napadení v metruVideo: Policie ČR

„Nesouhlasím s obžalobou. V zásadě došlo k tomu, že já jsem se bránil, byl jsem napaden. To, co všechno následovalo, k tomu jsem byl dotlačen, donucen. Byla to sebeobrana,“ uvedl Felcman. Podle svých slov si nikoho nevšímal a sledoval na mobilu průběh prvního kola prezidentských voleb.

„Jel jsem s taškou špinavého prádla vyprat a v metru jsem byl napaden poškozeným. V životě jsem ho neviděl,“ vyprávěl obžalovaný. „Zničehonic mi (poškozený) začal nadávat a po několika výhružkách a nadávkách ke mně přistoupil a začal na mě fyzicky útočit. Neměl jsem žádnou únikovou trasu, tak jsem se začal bránit,“ dodal.

Útočník v metru pobodal muže. Policie hledá svědky

Krimi

Muž mu prý začal nadávat do volů a idiotů a pak zaútočil pěstmi. Jak si Felcman schovával v kapse před útočníkem telefon, tak nahmatal vystřelovací nůž. „V kapse jsem načapal nůž, tak jsem s ním začal šermovat. Schytával jsem jednu ránu za druhou, a přitom jsem asi nějak mával tím nožem,“ popsal Felcman. „V tu chvíli jsem si nebyl vědomej toho, že jsem poškozeného bodnul. O tom jsem se dozvěděl až na policii,“ doplnil.

„Mácháním nožem by mohly vzniknout pouze řezné nebo bodnořezné rány, nikoliv bodná poranění jako v tomto případě,“ odmítl nicméně popis fyzické potyčky soudní znalec Jiří Hladík.

Oba muži byli v době konfliktu opilí. Poškozený měl v sobě 3,96 promile, Felcman zase říkal, že večer předtím něco slavil. Nebyl podle svých slov ale natolik opilý, aby byl agresívní. Ještě hodinu po incidentu nadýchal 1,6 promile.

„Mám jedno jediný vysvětlení, a to že poškozený byl silně opilej. A sám říkal, že jel někam, kam jet nechtěl, nebo se objevil jinde, než chtěl. Podle mě byl naštvanej na celej svět a mě si vybral, že si to na mě vybije. Nebo si mě spletl s někým,“ nabídl soudu důvod incidentu Felcman.

Na dotaz soudu, proč u sebe nosil nůž, Felcman uvedl, že na sebeobranu, protože pracoval jako kurýr. „Nůž jsem měl pro svůj vlastní dobrej pocit, že mám něco, čím se můžu bránit, kdy mě někdo chtěl napadnout,“ vysvětlil obžalovaný. „Ve Vršovicích, kde jsem bydlel, bylo napadání ze strany bezdomovců a tzv. spodiny na denním pořádku.“

Soud pokračuje výslechy znalců a svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám